TAKMIČENJE U KOSIDBI ŽITA U MUŽLJI: Svi su pobednici

Svaka od 21 ekipa sa 105 članova iz naše zemlje, Slovenije, Mađarske, Rumunije i Ukrajine proglašena je za pobedničku na 34 takmičenju u kosidbi žita na tradicionalan način, održanom u subotu na salašu „Miler“, a u organizaciji Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster fokus“.

Sledeći dobru tradiciju žiri, koji su činili Ferenc Levai, Kožef Greguš i doskorašnji takmičar Atila Halai, nagradio je sve ekipe. Neko je nagrađen za najbrže obavljen posao, neko za najurednije strnište posle kosidbe, neko za najlepše sadevene stabljike. Nagrađeni su najbolji tradicinalni alat, najlepša nošnja, najbolji žetelački doručak, najbolja rakija, najmlađi i najstariji kosac, tako da niko nije ostao bez priznanja.

2017 Kosidba Muzlja otvaranje

2017 Kosidba Muzlja blagoslav

2017 Kosidba Muzja Bunjevce predstavjao mladi Davor Blazevic

Najstariji i najmljađi kosci su Bunjevci: 82- godišnji Šime Stanković i 33- godišnji Davor Blažević, a priznanje za ekipu koju su činile isključivo pripadnice nežnijeg pola, primila je Dušica Stojanović iz Crepaje. Zapaženi su i specijaliteti gostiju iz Ptuja u Sloveniji.

Nadmetanje su otvorili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i zamanik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Robert Otot, a blagosiljao je mesni župnik Stojan Kalapiš.

Na prostoru kod „Sučanog jezera“ bile su izložene priključne mašine nabavljene donacijom mađarske fondacije „Prosperitas“, vredne 580 hiljada dinara, a koje koristi 116 poljoprivrednih gazdinstava.

M. S-n.