„TORI JANKOVIĆ“ IDE U ZRENJANIN: Branislav Markuš i Robert Fai zaslužili filmsko priznanje

Naš sugrađanin Branislav Markuš, član Radničkog video kluba Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF), primiće danas priznanje „Tori Janković“, na otvaranju 11. Kragujevačkog festivala antiratnog angažovanog i akademskog filma – RAF, u u Kulturnom centru Kragujevca. Ovo visoko priznanje koje nosi ime režisera radničkih i antiratnih angažovanih filmova Torija Jankovića zaslužio je i Robert Fai, a dodeljeno mu je posthumno – nažalost, Robi je prerano preminuo, 1. oktobra.

Markuš i Fai su osnivači Radničkog video kluba ZSF-a. Kako obrazlaže Odbor Festivala, ovi radnici-filmadžije, uz pomoć duhovnog oca” dr Nebojše Popova i filmskog” Želimira Žilnika, dokumentovali su tranzicionu stvarnost, ostvarivši kvalitetnu dokumentarnu produkciju prikazanu u zemlji, regionu i svetu. Pokrenulu su i jedinstveni Festival radničkog filma u Zrenjaninu.

Kragujevačka publika će premijerno videti dva filma čiji su autori Branislav Markuš i Robert Fai: Daj nam sunca” i Crvene brazde“. Film „Daj nam sunca“ iz 2020. bavi se socijalnom pravdom i održivi razvojem, (kratki dokumentarni, trajanje: 17’25”, zemlja produkcije: Srbija). Premijera je bila na Festivalu radničkog filma u Zrenjaninu. Drugi je Crvene brazde” i tema mu je revizija antifašističke istorije ( kratki dokumentarni, trajanje: 37’18”, zemlja produkcije: Srbija, godina: 2019).

Ljubiteljima filma u Kragijevcu ovo neće biti prvi susret sa zrenjaninskim filmskim stvaraocima. U Studentskom kulturnom centru Kragujevac je već prikazan njihov dokumentarni film „Grad heroja“, u okviru junskog filmskog programa. Film je sniman povodom Dana oslobođenja i sećanja na Narodnog heroja Žarka Zrenjanina.

Branka Jajić