CRVENI KRST ZRENJANIN 140 GODINA RADA: Humanost koja traje

U svečanoj atmosferi i ambijentu, kako i dolikuje značajnom jubileju, obeležena je juče, 22. oktobra, 140. godišnjica rada Crvenog krsta Zrenjanin u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“. Tim povodom je, u priustvu brojnih zvanica, rukovodilaca organizacija Crvenog krsta Srbije i Vojvodine, čelnika lokalne samouprave, aktivista i volontera Crvenog krsta, prijatelja ove organizacije i sugrađana, predstavljena monografija „Tradicija humanosti“, čiji su autori dr Filip Krčmar, istoričar i naučnik, Aleksandra Tanasijević, sekretarka Crvenog krsta Zrenjanina i Vesna Karavida, istoričarka umetnosti.

Obeležavanje jubileja su upotpunile izložbe – na Trgu slobode i u foajeu Pozorišta.

– Obeležavanje godine velikog jubileja bilo je planirano mnogobrojnim aktivnostima i manifestacijama u toku čitave godine – podsetila je, između ostalog, Aleksandra Tanasijević.

Međutim, upravo u godini slavlja organizacija Crvenog krsta se našla pred velikim izazovom i stavljena je na novi, veliki ispit. Taj ispit je položila sa najvišim ocenama, pre svega zahvaljujući predanom, neumornom radu mladih, edukovanih volontera koji su dali izuzetan doprinos u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u toku epidemije, posebno u vreme proglašene vanredne situacije. Tako je Crveni krst Zrenjanin, delujući među prvima, dajući primer i drugim organizacijama i njihovim volonterima još jednom potvrdio svoje mesto, ulogu i veliki značaj u lokalnoj samoupravi – rekla je Aleksandra Tanasijević.

Na svečanosti su o monografji, koja je ocenjena kao vredna naučna i istorijska publikacija, bogato ilustrovana, govorili prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije i recezenti prof dr Branko Bešlin, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Svečanom skupu su se se obratili i Dejan Ukropina, predsednik Crvenog krsta Vojvodine i Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

 

Tekst: Branka Jajić

foto: Grad Zrenjanin

(Opširnije u pisanom izdanju)