Tragovi u vremenu

Piše: Milena Bečejac

Nema u gradu mnogo uzvišenja. Tu, i tamo. Sve ravno, tek poneka ulica ima „pad”… Ako krenete ka parkingu na takozvanoj prevlaci, uzana „strma” staza vodi vas ka žutom mostu, podignutom 1969. godine i izlazu u Zmaj Jovinu ulicu. Naravno, tu su i stepnice kojima možete lakše da se popnete i izađete na most čija je ograda, naravno, žute boje, da malo zažmurite kako ne biste videli razbacano smeće, a možete i puteljkom blizu kuća, tek da se uverite da ni u ravnici nije sve ravno.
Na samom uglu (tu je završetak Ulice carice Milice, koja se proteže u pravcu istok-zapad, odnosno počinje od Plankovog parka, a završava se „ulivanjem u Ulicu vojvode Petra Bojovića, presečenu rečnim tokom), vidite zanimljivo arhitektonsko zdanje, okrenuto prema prevlaci, ali sa rekom sa druge strane, vilu „Brining”: -Zbog pada terena prema nekadašnjem koritu Begeja, sa ulične strane je jednospratna, dok sa begejske strane ima dva sprata. Prokopavanjem novog rečnog toka, našla se na samoj obali, te svojom pozicijom, koja je sada saglediva sa svih strana, predstavlja vizuelni reper ovog dela grada – čitamo na stranicama Zavoda za zaštitu spomenika kulture, prepunih zanmljivih podataka o prošlosti grada.
Prvi vlasnik je Rozalija Panji (Rozalija Eržebet Panji), čiji je otac bio Janoš Panji, poznati vlasnik ciglane, projektant i građevinski majstor, po projektu Josifa Vajteršana, čuvenog zidarskog majstora, 1938. godine (ili godinu kasnije), u stilu moderne, i u vlasništvu je porodice. Na vili stoji broj 23, prosto kao da je i ta oznaka spojila prošlost i sadašnjost jer je oznaka za grad – 023. Građevinu u nekim spisima nalazimo je i kao vilu Lajoša Brininga, Rozalijinog supruga. Ima garažu, suteren, prizemlje i sprat. Funkcionalno ima dve stambene jedinice. Svaka jedinica ima dve sobe, kuhinju, kupatilo i veliku terasu okrenutu ka Begeju. Interesantno je da je upotrebljen armirani beton, koji u to vreme postaje standard – navodi se, između ostalog, u opisu vile.
U žurbi, često ne primećujemo stara zdanja, njihovu lepotu. Vila „Brining” je sačuvana i održavana. Ima u ovom gradu još ovakvih arhitektonskih znamenitosti. Nažalost, mnoge stare vile su srušene i ostale su samo na fotografijama, kao trag u vremenu.