TREĆI SKUP „1 OD 5 MILIONA“ U ZRENJANINU: Zvižduci ispred „Vodovoda“ i sedišta SNS-a

Zrenjaninci su večeras u protestnu šetnju „1 od 5 miliona“ išli zajedno sa političkim analitičarom i narodnim poslanikom Đorđem Vukadinovićem i glavnim urednikom Kikindskih novina Željkom Bodrožićem. Kolona je prošla centrom grada, zatim Gimnazijskom ulicom, pa kroz naselje Mala Amerika i potom Petefijevom ulicom do Trga slobode.

Građani su se usput zaustavili, negodovali i zviždali kod kancelarije Srpske napredne stranke, kao i ispred zgrade „Vodovoda“. Šetali su ljudi svih uzrasta, a kolona se u jednom trenutku prostirala od početka zgrade suda, pa Gundulićevom ulicom do kapije zatvora. Učesnici protesta nosili su dosta zastava Srbije, kao i nešto malo transparenata, a jedan od njih pripadao je članovima sindikata Policije. Među prisutnima je bilo i radnika Pošte, što se videlo po njihovim službenim jaknama.

Pre početka šetnje oko 18 časova građanima okupljenim kod nekadašnje Robne kuće obratio se Đorđe Vukadinović .

– Muka nas je naterala da ovde provodimo večeri ali i to je bolje nego da sedimo i gledamo nemoćno šta se od ove zemlje radi. Svaki problem u ovoj zemlji povezan je sa jednim imenom, jednom strankom, koja ne može da se sastavi sa istinom. Ne samo da podnose fantomske amandmane na sopstvene predloge zakona – koje Vlada podnosi, kako ono malo opozicije ne bi moglo da kaže šta ima, već se sada tome pridružuju i fantomski poslanici – pet-šest osoba koje više nisu poslanici – da potpišu zahtev za sazivanje sednice! Borimo se i za to da i Željko Bodrožić i Aleksandra Jerkov i ja možemo ponovo da budemo na različitim stranama barikade jer mi nismo istomišljenici, ali u ovoj borbi moramo biti – poručio je Vukadinović.

Novinar Željko Bodrožić je najpre pozdravio slobodan Zrenjanin.

– Mnoge bune su krenule iz Banata nadam se da ćemo i ovoga puta pokazati da u Banatu žive slobodni, pravdoljubivi i pošteni ljudi. Ako se sećate, devedesetih u vreme sankcija pili smo „sok“ iz kesica – kao sok ali nije sok. Tako je i naš život postao imitacija života, sve su kulise! I ove fabrike koje vam otvaraju, a koje proizvode neke klik-klak delove, samo su loša imitacija onih koje su nekada postojale – „Beka“, „Servo Mihalja“, „Jugoremedije“ – rekao je Bodrožić.

Upitan šta je to što je njega navelo da dođe večeras na protest, jedan mladić, koji je želeo da ostane anoniman, kazao je da je to gušenje slobode mišljenja, stranačko zapošljavanje ali i problemi našeg grada – loše grejanje i voda koja nije čista.

Organizatori su najavili da će protestna šetnja sledećeg četvrtka voditi do naselja Bagljaš.

M. M.

Foto: J. Nj. Drndak