Tribina o finansijskoj pismenosti

najava-tribinaUdruženje građana „Ečka 1439“ u saradnji sa Kaštelom Ečka organizuje tribinu pod nazivom „Veštine upravljanja novcem“. Tribina će biti održana 1. decembra u 18.30 časova. O finansijskoj pismenosti govoriće Erne Lazar, autor knjige „Veštine upravljanja novcem”, a takođe će biti prikazan film o finansijskim mukama ljudi u savremenom svetu pod nazivom „Mile tranzicija“.

– Savremenom čoveku 21. veka nephodne su tri vrste pismenosti: alfabetska, informatička i finansijska, bez kojih ne može da komunicira sa drugim ljudima i ne može živeti kvalitetnim životom. Sve tri pomenute pismenosti su podjednako važne i potrebne, i oni koji ih ne poseduju sigurni su gubitnici kako u društvenom tako i materijalnom smislu, što potvrđuju i trenutni podaci zvaničnih institucija u Srbiji. Naime, prema zvaničnim statističkim podacima imamo oko 850.000 stanovnika bez dana škole ili sa nekoliko razreda „osmoljetke“ – naveo je organizator tribine Evrin Gazdag.

On je dodao da je kompjuterski je nepismeno više od 50% a finansijska pismenost je najniža. Oko 90% punoletnih stanovnika Srbije je finansijski nepismeno. Finansijska nepismenost daje ogromne nepovoljne posledice kao što je plaćanje troškova koji ne bi trebali ili bi mogli biti manji, ako bi imali više znanja i veština upravljanja novcem, ili uzimanje kredita koji su nepovoljni za njih.

S.K.