TUŽILAŠTVO PODNELO OPTUŽNI PREDLOG ZA SLUČAJ „BANATSKA PRIČA”

Izazvali opasnost po živote ljudi

Osnovnom sudu u Zrenjaninu podnet je optužni predlog protiv Dragana Šijakovića (51) i Milana Grbića (39) iz Sremske Kamenice – dvojice vlasnika firmi koje su učestvovale u postavljanju bine koja se srušila tokom prošlogodišnje manifestacije „Banatska priča” teško povredivši novinarku Branku Jajić – saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Zrenjaninu.
Njih dvojica se sumnjiče da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu. Kako se navodi u saopštenju OJT-a, obojica okrivljenih, kao vlasnici preduzetničkih radnji iz Zrenjanina – Š.D. „Mjuzik kompani top-ton”, a G.M. „Studio plus 023”, terete se da su 18. i 19. maja 2018. na platou i parkingu pored MZ „Veljko Vlahović”, povodom održavanja Festivala „Banatska priča”, opšteopasnom radnjom ugrozili živote ljudi, usled čega je pala metalna konstrukcija na binu. Tom prilikom je, kako se dalje navodi, B.J. zadobila teške telesne povrede opasne po život, a J.B. je lakše povređena.
Firmu „Studio plus 023” Savet MZ „Veljko Vlahović” angažovao je da postavi binu za pomenutu manifestaciju, što je sprovedeno kao nabavka male vrednosti, za koju se, po Zakonu o javnim nabavkama, ne raspisuje tender niti zaključuje ugovor. Mesna zajednica je u petak, 11. maja 2018, podnela zahtev za dostavljanje ponuda firmama, a u ponedeljak, 14. maja, pristigle su ponude tri kompanije – „Mjuzik kompani top-ton”, „Studio plus 023” i beogradske „Mjuzik studio d.o.o.”.
Član 39. Zakona o javnim nabavkama propisuje da je kod nabavki malih vrednosti naručilac posla dužan da spreči postojanje sukoba interesa, da obezbedi konkurenciju i da ugovorena cena ne bude veća od uporedive tržišne. Može da pozove najmanje tri lica da podnesu ponude, istovremeno objavljujući poziv za to na Portalu javnih nabavki i na svojoj internet stranici.
Pre nekoliko dana obeleženo je tačno godinu dana od nezgode sa „Banatske priče”, a ovogodišnjeg izdanja manifestacije ipak neće biti, saopštavaju organizatori – Savet MZ „Veljko Vlahović” i Asocijacija za razvoj Bagljaš. Prvobitno je bila u planu za početak juna, kako pokazuje kalendar manifesticija gradske Turističke organizacije.
– Pre svega, razlog neodržavanja jeste nesreća koja se desila na prošlom festivalu u kojoj su povređene dve osobe. Iz poštovanja i saosećanja prema njima, ove godine se festival neće održati – navode organizatori.

M. Maričić