TUŽNI JUBILEJ POD SNEGOM – 82 GODINE OD HOLOKAUSTA: Da sećanje nadjača zaborav

Predstavnici Grada i Jevrejske opštine položili su danas u 11 časova vence na spomen-ploču stradalima u Holokaustu na mestu nekadašnje sinagoge.

Dodatnu simboliku ovog žalosnog međunarodnog praznika u našem gradu pojačao je siv snežni dan, koji ipak nije omeo svečanost i dostojanstvenost događaja. Prvi su položili vence potomci preživelih. Okupljenima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, rekavši da je važno da se neprekidno prisećamo zla koje je oduzelo mnoge živote kako se takve stvari više nikada ne bi dogodile. Podsetio je da je Grad Zrenjanin negovanju kulture sećanja doprineo podizanjem spomen-obeležja „kamen spoticanja” pre dve godine.

Nakon njega govorio je i moderator događaja Vladimir Arsenić koji  je pozdravio podizanje memorijala, ali je dodao da od Grada očekuje mnogo više obeležja jer je Zrenjanin pun mesta stradanja. Arsenić je takođe istako da je jako važno što su događaj posetili učenici Zrenjaninske gimnazije. To, kako je rekao, daje nadu da mladi vode računa i imaju svest o veličini ove tragedije. Sa jednim od njih smo i razgovarali. U pitanju je Konstantin Ševan koji pohađa četvrti razred. On je rekao da je ovu čast prihvatio jer želi da pokaže da i mlade generacije imaju svoju perspektivu o jevrejskom pogromu. Skupu je prisustvovao i gost sa budimpeštanskog univerziteta Riki Pap, koji se bavi proučavanjem holokausta u istočnoj Evropi. On je izrazio zabrinuost što je od sećanja mnogo veći zaborav, rekavši da ga je potrebno iznova promisliti i izučavati kako bi se održala odgovornost svih nas.

N. Kovačević