U ARADCU OVOG VIKENDA VESELO: Proslava vina i narodnih običaja

Tradicionalna Berba grožđa, poznatija kao Oberačka i Festival narodnih običaja u aradačkom širokom polju, biće organizovani 12. put u Aradcu u subotu, 7. septembra.

Celodnevni program počinje u prostorijama Udruženja Harmonija” u 10 časova, kada je zakazano okupljanje učesnika i gostiju Oberačke, koju organizuje Udruženje vinogradara Aradac. U 11 časova je isplanirao odlazak u vinograde, da bi se posle 13 časova održalo poznato muljanje grožđa i ručak.

Nakon toga, u 15 časova, počinju aktivnosti vezane za Festival narodnih običaja u aradačkom širokom polju, koje organizuje Mesni odbor Matice slovačke u Aradcu. Tada je isplaniran dolazak kulturno – umetničkih društava u Osnovnu školu Bratstvo”. Defile učesnika kroz selo biće u 18 časova, a nakon dolaska u dvorište Vatrogasnog doma, u 19 časova, počeće gala koncert.

Osim toga, u dvorištu Mesne zajednice Aradac posetioci će moći da uživaju u poznatim specijalitetima, po kojima su aradačke žene poznate. Ljubitelji sporta će ove godine moći da pogledaju izložbu fotografija autora Ivana Pančića, koji je ove godine fotografisao Turnir u malom fudbalu Matice slovačke u Aradcu, koji je takođe organizovao MOMS Aradac. Izložba će biti održana u prostorijama Mesne zajednice Aradac.

Ovogodišnji festival podržali su Grad Zrenjanin, Kancelarija za Slovake iz dijaspore, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i Sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu I nacionalne manjine – nacionalne zajednice u Vojvodini, kao i donatori, među kojima su Persu” marketi.

Suzana Kokavski

Foto: Ivan Pančić, arhiva