U „DEČJEM CARSTVU“ U NЕDELJU: Humanitarna radionica za Tarine prve reči

U Kreativnom centru „Dečje carstvo“, u nedelju, biće organizovana radionica, od 14 do 17 časova. Ovoj humanitarnoj dečjoj radionici će prisustvovati i mala Tara za čije se prve reči bore njeni sugrađani, ali i svi oni koji su se odazvali akciji putem Fondcije „Budi human“.

Tara je rođena u 29. gestacijskoj nedelji trudnoće, što je sa sobom donelo određene izazove. Svoje prve dane, umesto u krevetiću kod kuće, provela je u dečjoj bolnici u Novom Sadu. Započela je tešku borbu nakon što je ustanovljena sepsa, otvoren duktus, krvarenje ciste, a tri nedelje je bila priključena na aparat za disanje. Celokupne okolnosti u vezi sa prevremenim rođenjem su za posledicu imale teško oštećenje sluha. Od početka nije pokazivala da reaguje na majčin glas i zvuke u okolini, što je navelo na sumnju da postoji određeni problem.

U oktobru 2019. godine je potvrđeno da kod Tare postoji obostrano teško oštećenje sluha. Operacija ugradnje kohelarnog implanta je obavljena 8. septembra prošle  godine u Kliničkom centru Vojvodine – piše u apelu za podršku roditeljima. Oštećenje čula sluha dovodi do kašnjenja u njenom psihomotornom razvoju, s toga je potrebna redovna realizacija tretmana na nedeljnom nivou, uključujući redovno praćenje tima stručnjaka. Tari su neophodna sredstva za logopedske i defektološke tretmane, kao i za specijalne rehabilitacije.

Tarin osmeh nikada ne bi odao da sa sobom nosi nedostatak sluha, iako prevremeno rođena i uskraćena glasa njene majke i najbližnjih, uvek je nasmejana, živahna i radoznala devojčica.

Za Tarine prve reči! Budimo humani!

M.Bečejac