U ELEMIRU NIS OTVORIO MODERAN TRENING CENTAR ZA OBUKU

Da „naftaši” stiču praktična znanja

Postavljamo čvrste temelje za edukaciju i praktičnu obuku naših radnika, ali i učenika srednjih škola i studenata fakulteta sa kojima sarađujemo – rekao je Srđan Dragišić

Moderan objekat za obuku, jedinstven na ovim prostorima, kompanija NIS otvorila je prošle srede u Elemiru. Trening centar ima najsavremeniju opremu pomoću koje će se zaposleni obučavati za vađenje i proizvodnju nafte i gasa. Planirano je da tu, osim radnika NIS-a, znanja stiču učenici i studenti specijalizovanih škola i fakulteta u naftnoj industriji.
Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, istakla je da je objekat u Elemiru bitan za sticanje praktičnih znanja, a naglasila je i značaj ostanka mladih stručnjaka u zemlji.
– Veoma je važno da oni odmah po završetku studija nađu posao u Srbiji, a ovaj Trening centar je bitna stavka u njihovom daljem obrazovanju kao i sticanju praktičnih znanja. Bitno je, naravno, da sve to što oni savladaju tokom školovanja bude bezbedno – rekla je Anamarija Viček.
Danijela Kralus, stipendistkilja NIS-a, je uspešno završila studije u Ruskoj Federaciji i nakon toga je primljena na radno mesto mladog specijaliste na razradi ležišta. Ona je podvukla značaj Centra u Elmiru za početak karijere mladih stručnjaka i za njihovo dalje usavršavanje.
Srđan Dragišić, direktor Proizvodnog departmana NIS-a, kaže da je posao radnika u naftnoj industriji zahtevan jer se susreću sa brojnim izazovima.
– NIS, kao jedina domaća kompanija koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa, želi da omogući da svi sadašnji i budući naftaši u Srbiji imaju najbolje moguće uslove za obuku. Otvaranjem Trening centra u Elemiru, najsavremenijeg u regionu, postavljamo čvrste temelje za edukaciju i praktičnu obuku naših radnika. Takođe, želimo da se ovde obučavaju i naši budući zaposleni, učenici srednjih škola i studenti fakulteta sa kojima sarađujemo – rekao je Dragišić.
Svečanosti u Elemiru prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, stručna javnost, predstavnici obrazovnih ustanova, menadžment kompanije, kao i stipendisti „Energije znanja”, programa NIS-a za saradnju sa naučnim i obrazovnim ustanovama.

  • GODIŠNjE 150 POLAZNIKA
    Ovaj Trening centar raspolaže najsavremenijom tehnologijom za izvođenje predavanja i obuka, a sastoji se od dva dela – prvi je poligon sa dve proizvodne bušotine koje koriste tehničku vodu, a drugi je učionica opremljena najmodernijim kompjuterskim simulatorima.
    U učionici ima 30 mesta, kao i 15 računara i pet simulatora. Kako je planirano, obuke bi trbalo godišnje da prođe oko 150 polaznika.

Ž. MIŠIĆ