U GRADU OLIVERE BALAŠEVIĆ ODMIČU PRIPEME ZA POMEN SADNJU

Đole nije zaboravljen – uskoro njegov park

Ukoliko sve bude po planu, Đoletov park u Zrenjaninu biće zasađen na jesen, na prostoru kod mosta na suvom, kraj jezera u Mesnoj zajednici Mala Amerika.
Prema rečima Aleksandra Popovića, inicijatora ideje, zajedno sa Mišom Živanovim, ovo je dobra lokacija, ali su potrebne i dodatne provere, kao i brojne pripremne aktivnosti.
Inicijativa je potekla neposredno nakon što je Đole preminuo i podrška je stigla od brojnih sugrađana, svih generacija, kao i institucija, organizacija, udruženja, društava… Blagovremeno su reagovali i nadležni.
– Molbu smo uputili na adresu Gradske uprave, 23. februara, a odgovor je stigao 12. aprila – podseća Mišo Živanov. – Ponuđeno nam je nekoliko lokacija, a odabrali smo najprikladniju, pre svega što je u blizine kuće u kojoj je nekada stanovala Olivera Balašević sa porodicom. Veoma nam je značajna podrška Oliverina i Fondacije Balašević, kao i podrška sugrađana koji žele da pomognu na različite načine.
Predstoji formiranje tima u kojem će biti stručnjaci iz različitih oblasti, u zavisnosti od potreba, od onih koji se bave hortikulturom i pejzažnom arhitekturom, do umetnika i privrednika, kao i građanski aktivisti, volonteri, ljudi od volje, znanja i energije…
Prema rečima Aleksandra Popovića, u međuvremenu su stigli brojni predlozi, saveti, poruke, a i dalje interesovanje ne jenjava i sugrađani žele da učestvuju i daju svoj doprinos.


Namera je bila da „Đoletov park” bude podignut od bagremovih sadnica. Ali, stručnjaci predlažu drugo rastinje primereno zemljištu i klimatskim uslovima, jer je bagrem invazivno drvo. Naravno, u parku će biti i ukrasnog bagrema, radi simbolike.
Za očekivati je da će park imati 68 sadnica, jer toliko je godina imao naš Đole kada se preselio u večnost, da bi zauvek ostao sa nama.
Staze, klupe, kandelabri, video nadzor, poneka skulptura, trebalo bi da zaokruže ostvarenje ideje o Đoletovom parku. Vaj-faj bi ga učinio privlačnim ne samo za sugrađane, već i za posetioce Zrenjanina, a posebno za mlade.
Još se ne zna koliko novca će biti potrebno da se ova lepa ideja realizuje.
Brojne su mogućnosti za različite vidove donacija, a ukoliko bude potrebno, biće otvoren i namenski žiro-račun.
U svakom slučaju, predstoji dosta posla tokom leta i početkom jeseni, da bi krajem oktobra ili početkom novembra počela sadnja.
Biće to jedinstven park – nadaju se organizatori, a njihovu nadu dele i sugrađani. Park kao omaž zrenjaninskom zetu čije pesme pevaju sve generacije, kao nezaborav večnom dečaku i autoru uz čije smo stihove odrastali i živeli zrele godine, koje ne prestajemo da volimo, pevamo i prenosimo na potonje generacije.

  • UKRAS BI BIO, MA GDE DA JE
    – Kao odgovor na našu inicijativu, ponuđene su nam četiri lokacije – objašnjava Aleksandar Popović. – Dve su na Bagljašu, od kojih je jedna između Žabaljske i Puškinove ulice, najmanja od ponuđenih. Druga, malo veća parcela na Bagljašu je između ulica Dr Mladena Stojanovića i Slavka Rodića. Treća lokacija na Mesnoj zajednici Zeleno polje, pored ambulante, u ulici Milentija Popovića – najveća od svih ponuđenih parcela. Izabarali smo četvrtu, ovu o kojoj govorimo.

Branka Jajić