U IŠČEKIVANJU LOKALNIH IZBORA, GRADSKI PARLAMENT OKONČAO MANDAT

Korisnici „osuđeni” na sistem daljinskog grejanja

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina održali su u petak, 28. februara, poslednju sednicu u aktuelnom sazivu. Zamenica predsednika Skupštine Ljuba Travica zahvalila se odbornicima, istakavši rad, odgovornost, ažurnost i tačnost, u mandatu koji je trajao od 2016. do 2020. godine.
Dnevni red od četrdesetak tačaka, usvojen je glasovima vladajuće većine i dopunjen, na samoj sednici, zaključkom o prihvatanju izmena u programu poslovanja Javnog preduzeća „Gradska stambena agencija” za 2020. godinu.
Odborničke klupe opozicionih stranaka bile su i ovog puta prazne, pa je Skupština prošla bez razmene oprečnih mišljenja. Teme su se odnosile na komunalne probleme, planove regulacije naseljenih mesta Melenci i Klek, otuđenje gradskog građevinskog zemljišta, poslovanje javnih preduzeća i ustanova. Skupština je tako potvrdila odluke koje je nedavno usvojilo Gradsko veće.

NEMOGUĆE ISKLJUČENJE
Po posledicama koje će trpeti svi korisnici daljinskog grejanja u Zrenjaninu, izdvaja se odluka, takođe usvojena aklamacijom vladajuće većine, o izmenama uslova snabdevanja toplotnom energijom preko Gradske toplane. Ovim izmenama se praktično uskraćuje mogućnost isključenja iz sistema daljinskog grejanja, jer su uslovi, koje stanari stambenih zgrada za taj poduhvat treba da ispune, sada izuzetno pooštreni.
Odlukama o otuđenju nepokretnosti u javnoj svojini grada i o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada na određenim lokacijama, stvaraju se mogućnosti da se izgrade novi parking prostori na kupalištu Peskara i pored zgrade Policijske uprave, u Ulici Zorana Kamenkovića (na mestu oronulog objekta nekadašnjeg „Pro-Bekoma”).
Usvojen je i predlog Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2020. godinu, kojim su obuhvaćene 74 parcele.

JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO
Komentar na rad Skupštine dao je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.
– Na osnovu naših dopisa i odluka Pokrajinske vlade, potpisali smo u četvrtak, 27. februara, ugovor o parcelama koje su sada u vlasništvu Grada. Time se omogućava realizacija javno-privatnog partnerstva za prečistač otpadnih voda. Sve ovo biće dobra polazna osnova za dalji razvoj grada u radu narednog saziva Skupštine koji će biti konstituisan tokom juna ili jula meseca ove godine – kazao je Santovac.
Osvrnuvši se na izveštaj o radu Gradske uprave za proteklu godinu, Santovac je rekao da se radi o uobičajenom dokumentu koji se podnosi svake godine, a da je prethodnu godinu obeležilo povećanje obima digitalizacije.
– Sugrađani od nas očekuju rešavanje problema. Digitalizacija je omogućila da se mnogi predmeti brže završavaju i rešavaju u interesu građana – kazao je zamenik gradonačelnika.

KADROVSKE PROMENE
Ni ovog puta nisu izostale kadrovske promene u nekoliko nadzornih, upravnih i školskih odbora, ali i institucija čiji je vlasnik i osnivač Grad.
Vučina Šćekić, profesor književnosti, razrešen je i ponovo imenovan za predsednika Nadzornog odbora Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”. Članstva je razrešena Milana Obradović, a novoimenovan je Nikola Ostojić. Jelena Milenković je, nakon razrešenja, ponovo postavljena na ovu funkciju.
Milica Martinov više neće obavljati dužnost člana Školskog odbora Medicinske škole kao predstavnik zaposlenih. Odmeniće je Lepojka Čeke, specijalistkinja-strukovna medicinska sestra. Nevena Montresor neće biti član Upravnog odbora Turističke organizacije. Na njenom mestu naći će se Vanja Lučić, magistarka komunikologije.
U Školskom odboru Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković” umesto Biljane Zubac kao predstavnik roditelja, naći će se Stevan Vukov.
Biljana Dragišić i Veselin Lakatuš, predstavnici jedinice lokalne samouprave, razrešeni su dužnosti članova Školskog odbora OŠ „Svetozar Marković – Toza” iz Elemira. Na njihovim mestima naći će se Dragiša Cukić i Jelena Stepanov.
Promene su zadesile i Školske odbore OŠ „Stevan Knićanin” iz Knićanina i „Branko Radičević” iz Čente.
Željka Kodića odmeniće Brankica Bilać, dok će Miodraga Jankulova menjati Stevo Tomić, odlučila je Skupština.

LSV: ZRENJANINCI NISU GRAĐANI DRUGOG REDA
Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) odbila je da učestvuje u radu Skupštine, jer neodgovorna vladajuća većina ni na ovoj sednici nije našla za shodno da u dnevni red uvrsti informisanje odbornika i građana o tome šta se dešava sa isporukom zdrave pijaće vode.
– Problemi koje su zrenjaninski naprednjaci izazvali u oblasti vodosnabdevanja prevazilaze po svojoj štetnosti i posledicama sve druge i time su oni pokazali da su vlast nedostojna našeg grada. LSV poručuje predstavnicima vlasti da Zrenjaninci nisu građani drugog reda i da je njihov posao da rade u interesu svih Zrenjaninki i Zrenjaninaca. Liga neće ćutati na bahatost i neodgovornost koju prema građanima pokazuje ova vlast – stoji u saopštenju poslatom predstavnicma medija uoči Skupštine.

Miroslava Malbaški
Foto: Zoran Dedić