„Tesna koža“ u „Dijamantu“

Piše: Dalibor Bubnjević

Prema Centralnom registru hartija od vrednosti, „Agrokor“ DD i dalje je većinski vlasnik Industrije ulja „Dijamant“! Poseduje oko 96% akcija. Međutim, situacija po Hrvate nije nimalo ružičasta. Samo u toku prva dva meseca 2020. godine, javni izvršitelji su doneli dva rešenja kojima im se zabranjuje raspolaganje akcijama radi obezbeđivanja novčanog potraživanja (oko 30 miliona evra bez kamate). Vredno pomena je i to da im je Privredni sud u Beogradu, još aprila 2019. godine, zabranio otuđenje i svako drugo raspolaganje sa 261.987 akcija „Dijamanta“ AD.
Kakve su posledice navedenih odluka nadležnih sudova i izvršitelja po poslovanje zrenjaninskog giganta, tj. da li su iste ozbiljno shvaćene? Na žalost, stiče se utisak da se aktuelni menadžment ponaša kao putnici na „Titaniku“. Uvereni su da ih odsustvo ozbiljnije kontrole akcionara oslobađa, pa im samim tim daje prostor da se razmašu. Kako to izgleda u realnosti?
Javnost je šokirana da, uprkos svim pobrojanim okolnostima, menadžment koristi svaku priliku kako bi se bahatio na proslavama. Poslednji primer je najupečatljiviji! Pokazalo se da zlatiborski vazduh ne ume samo da razbistri misli, već i da ih pomuti. Tako smo saznali da upravitelju više nije omiljena pevačica Romana Panić, već je to postala Rada Manojlović. U navedenoj tranziciji se podrazumeva da cigareta biva zamenjena tompusom, a da se korak načini ka stolu, kako bi se pratila pevaljka.
Nastavak sledi…