U ISTORIJSKOM ARHIVU IZLOŽBA POSVEĆENA NAJVEĆEM ČEŠKOM VLADARU: Karlo IV – Car na četiri trona

Našim sugrađanima predstavljena je prijateljska izložba našeg grada i Republike Češke pod nazivom „Životni put Karla IV u četrnaest tačaka – Car na četiri trona“ koja je danas svečano otvorena u izložbenom salonu Istorijskog arhiva. U kratkim crtama prikazuje život jednog od najpoznatijih i najznačajnijih čeških vladara Karla IV, kralja Češke, Italije, Nemačke i cara Svetog rimskog carstva, zadužbinara i neumornog inovatora, osnivača čuvenog Praškog univerziteta 1348. godine i graditelja najimpozantnije građevine u Pragu, Karlovog mosta, preko kojeg svakodnevno prelaze hiljade turista.

Izložbu je otvorila Petra Feikova, konzulka u Ambasadi Republike Češke u Beogradu, uz prisustvo pomoćnika gradonačelnika Duška Radišića i saradnika za turizam Jaroslava Stevanova.

– Velika mi je čast što sam u prilici da otvorim ovu izložbu posvećenu našem najznačajnijem vladaru Karlu IV. Postavka koja je pred vama realizovana je u saradnji sa našom Ambasadom pre dve godine, kada je obeležen jubilej 700 godina od rođenja Karla IV. Na panoima je prikazan život ovog vladara od rođenja do smrti, kao i njegov značaj i zaostavština koju Prag i cela Češka sa ponosom baštini – izjavila je Petra Feikova.

Petra Feikova

Izložbu je upriličio Istorijski arhiv u saradnji sa Ambasadom Republike Češke, a uz podršku Grada Zrenjanina i Turističke organizacije. Pre otvaranja postavke česku delegaciju u gradskoj kući ugostio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović

Opširnije u štampanom izdanju