U JUNU SU SE INTENZIVIRALI RADOVI U LAZAREVU, MELENCIMA, PERLEZU, ARADCU

Najavljena fekalna kanalizacija za sva sela

Dugo, čini se, u zrenjaninskim selima nije bilo dinamično kao poslednjih dana – zida se, obnavlja, asfaltira. Radove zadovoljno obilaze najviši gradski čelnici, a rukovodioci seoskih mesnih zajednica najpre ističu kako su veoma zahvalni Gradu na pomoći i dobroj saradnji.

TAKO NIJE BILO ZA TRI DECENIJE
U Lazarevu se gradi košarkaški teren sa tartan podlogom. Kompletno je ugrađena natrijumska rasveta u selu, uređen je i popločan centar sela, a sređuje se i sala za borilačke sportove, navodi se na sajtu Grada.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je 14. juna, pri poseti sportskom centru i vatrogasnom domu u Lazarevu, najavio nastavak gradnje fekalne kanalizacije, u okviru čega će biti izgrađene i dve crpne stanice.
– Još pet miliona dinara je izdvojeno za nastavak izgradnje kanalizacije. To je jedan od najvećih projekata i u narednom periodu ćemo u sva 22 sela ili završiti ili započeti gradnju fekalne kanalizacije – napomenuo je Janjić. Dodao je i da će Grad uz pomoć Pokrajine finansirati i izgradnju sportske sale u Lazarevu.
Predsednik Saveta Mesne zajednice ovog mesta Radovan Tihomirović naveo je da se zahvaljujući sredstvima samodoprinosa završava uređenje sale za borilačke sportove. Dodao je da je za podizanje dva zvonika na crkvi obezbeđen novac.

SANACIJE U MELENCIMA

Više od 100 miliona dinara uloženo je u banju, stadion, vrtić, školu, obnovu trga, zgrade mesne zajednice i spomenika kulture, podsetio je Melenčane gradonačelnik Janjić pri poseti ovom selu 13. juna.
Završeni su radovi prve faze u obnovi spomenika kulture Bibićeve kuće, a sa Ministarstvom kulture potpisan je ugovor o realizaciji druge faze. Njen završetak se očekuje do kraja ove godine, izjavio je u poseti Melencima direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Milan Kovačević.
– Radiće se krovna konstrukcija i fasada, zatim zidarski, limarski i bravarski poslovi, kao i zamena stolarije. Kuće će biti namenjena kulturnim aktivnostima mesne zajednice, sa jednom spomen-sobom za porodicu Bibić koja je kuću poklonila selu – objasnio je Kovačević.
Direktorka melenačke škole „Dr Boško Vrebalov” Natalija Makivić navela je tokom posete gradske delegacije da su u školi u protekle dve godine realizovane investicije kakvih nije bilo u prethodne tri decenije.
– Obnovili smo školski nameštaj, opremili dodatnu učionicu u okviru vrtića, nabavili smo ekološka didaktička sredstva. Od ove godine imamo u vrtiću sedam grupa sa oko 150 dece. Školu pohađa 520 učenika, Grad je u uređenje dvorišta uložio oko četiri miliona dinara – obavestila je ona.
Predsednik Saveta MZ Melenci Veselin Frajić zadovoljan je kako teku investicije, a dodao je i to da se kopa novi bunar i da su zamenjene i sve živine sijalice u selu.

ASFALT I JUNICE
U Perlezu je gradska delegacija 13. juna posetila poljoprovrednike koji su kroz program agrarne podrške dobili junice. Naime, Grad Zrenjanin je pre nekoliko godina stočarima kupio 93 junice, a oni su bili u obavezi da posle određenog vremena prvo žensko telo daju nekom drugom domaćinstvu.
Tako je Perležanin Marko Moldovan pre pet godina od Grada dobio steonu junicu, a 13. juna tokom posete gradskih čelnika, poklonio je jedno tele porodici Igić, takođe iz Perleza.
– Od dvadesete godine bavim se poljoprivredom i odlučio sam da ostanem na selu. Mere grada su mnogo pomogle mom domaćinstvu jer smo od krave koja nam je uručena imali dosta koristi, a između ostalog smo dobili i četiri teleta – objasnio je Moldovan.
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je istakao da Grad izdvaja ogromna sredstva za podsticaje poljoprivrednicima.
Pažnja gradskih predstavnika nije zaobišla ni Aradac, gde je upriličena poseta asfaltiranju ulice Đure Jakšića u dužini od 250 metara.

M.M.

  • |Čitav mandat za vodotoranj
    Informacija o tome da vodotoranj u Tomaševcu radi od kraja prošle godine 11. juna objavljena je na sajtu Grada Zrenjanina. U pomenutom selu tim povodom bili su zamenik i pomoćnici gradonačelnika, kao i još nekoliko čelnika. Svi su se fotografisali pored vodotornja.Inače gradnja vodotornja u Tomaševcu počela je 2016. godine, a bunar iz kojeg se puni vodom izbušen je još 2013. Rešavanje problema vodosnabdevanje Tomaševčana trajalo je tokom čitavog mandata gradske vlasti.Z.DEDIĆ