U MELENCIMA ODRŽAN 14. PUDARSKI DAN

Ne žuriti sa berbom!
Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u Melencima na znatno su višem nivou nego pre14 godina, kada je održan prvi Pudarski dan. Ovogodišnjem okupljanju vinogradara i vinara u Melencima, u organizaciji Udruženja vinogradara i voćara „Peskara“ u vinogradu inženjera Dušana Imbronjeva, ton je dao čest gost ovakvih skupova – profesor dr Đorđe Paprić.

Profesor Paprić je ocenio da će ovogodišnja berba grožđa biti dobra, ali da sa njenim početkom ne treba žuriti, jer su prognooze da će biti još dosta toplih dana. Profesor je ukazao i na neke od propusta u vinogradarskoj praksi, mahom kod primene sredstava za zaštitu od plamenjače i pepelnice. Izbor hemikalija je dobar ali se one ne primenjuju blagovremeno i ne uvek u skladu sa savetima stručnjaka.On se – ne prvi put -založio protiv nagle „šardnoneizacije“ i „sovinjionizacije“ vinogradatstva, nego za nastavk gajenja tradicionalnih sorti.

Na Pudarskom danu je učestvovali vinogradari i vinari iz Čuruga, Bajše, Crvenke i Kljajićeva iz Bačke, kao i njihove kolege Banaćani iz Zrenjanina, Kikinde, Iđoša, Dolova, Orlovata, Mužlje, Nakova, Banatskog Novog Sela i Melenaca.

Najveći organizacioni napor manifestacije, koja je okupila oko 150 znalaca vinogradarsdkih i vinarskog posla uložili su aktuelni i doskorašnji predsednik Udruženja „Peskara“ Dušan Adamov i Živa Milivojev.

Na području Melenaca momentalno ima oko 20 hiljada čokota vinove loze u punoj proizvodnoj kondiciji.
M. S-n. 

Fotografije: Ivan Pančić

DSC_0089 . DSC_0091 . DSC_0919 . DSC_0926 . DSC_0961 . DSC_1016 . DSC_0002 . DSC_0007 . DSC_0015 . DSC_0033 . DSC_0045 . DSC_0053 . DSC_0062 .