U OPŠTINAMA SREDNJEG BANATA: Od početka avgusta 49 zaraženih koronom

U Srednjobanatskom okrugu je do 19. avgusta korona virusom zaraženo ukupno 320 osoba, od čega u „drugom piku“ 288, što је 90% od ukupnog broja inficvranih, sapšteno je na današnjoj sednici Saveta okruga.
Posmatrano po opštinama, najviše zaraženih u „drugom piku“ je u Zrenjaninu, ukupno 227 slučajeva (160 u samom gradu i 67 u selima), u opštini Žitište 22, Novoj Crnji 14, Novom Bečeju 12 i Sečnju 12 osoba. Trenutno je hospitalizovano 27 pacijenata, a u kućnoj izolaciji je 75 osoba sa potvrđenom infekcijom. Ukupan broj preminulih kod kojih je potvrđena infekcija ovim virusom je 23.
Najveći broj obolelih zabeležen je u julu – 227 osoba, a od početka avgusta, zaključno do 19. avgusta obolelih je 49.
Konstatovano je da je situacija i dalje nestabilna i da postojeće preventivne mere ne treba ublažavati, posebno kada se ima u vidu skori početak školske godine i povratak ljudi sa letovanja.
Sanitarna inspekcija i inspekcija rada nastavljaju sa nadzorima u sprovođenju protivepidemioloških mera po nalogu nadležnih ministarstava. Do sada su sanitarni inspektori sproveli oko 200 ciljanih nadzora poslodavaca i podneli su sedam prekršajnih zahteva zbog nepoštovanja mera. Nakon početka primene „Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti“, počev od 11. avgusta 2020. godine, inspektori rada su krenuli sa proverom poslodavaca da li su doneli Plan mera i koliko se ponašaju u skladu sa tim.

L.Z.