U OSNOVNIM ŠKOLAMA: Probni završni ispit u petak i subotu

Probni završni ispit za osnovce biće održan u petak i subotu, 9. i 10. aprila, u svim osnovnim školama, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Probni test iz matematike biće održan sutra, u petak u 13 časova, a u subotu će biti održan probni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika u 9 časova, a kombinovani test iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije u 11.30. Probni završni ispit u grupama učenika ne većim od 15, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ministarstvo i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremili su ispitni material koji je dostavljen školama preko školskih uprava, a probni završni ispit verna je simulacija procesa završnog ispita, zapravo procedura kroz koje prolaze učenici i zaposleni. Biće prisutni i dežurni nastavnci i supervizori

– U našoj školi je 102 učenika osmog razreda. Za testove postoje nalepnice sa šiframa. Pripremili smo i sve druge uslove koje je ministarstvo tražilo u smislu epidemioloških mera. Imamo i tri osmaka u izoloaciji – kaže Miroslav Brnjoš, direktor Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu.

U Osnovnoj školi „2.oktobar”, probni završni ispit polagaće sutra  prekosutra 63 učenika, po 15 u učionici. Kako nam je rekla direkorka Sanja Gerbeš, preduzet su sve druge mere kako ta samo polaganje ispita, tako i one epidemiološke.

Rešavanje tekstova traje 120 minuta.

M. Bečejac