U SUBOTU JE TARAŠ PONOVO BIO U ZNAKU RODA KOJE SVAKE GODINE DOLAZE U SELO

Okupila ih briga za plemenite ptice

Nikakvo preterivanje nije ako se kaže da je manifestacija „Taraš selo roda” ne samo uhvatilo korena, nego je postala najprepoznatljiviji događaj u jednom od najmanjih sela na području Zrenjanina. Od ove godine, značajan deo organizacionog napora preuzeli su Turistička organizacija Zrenjanina, Kulturni centar i IPA Medija.
I ovog puta najveći teret manifestacije, održane u subotu, bio je na bračnom paru Marovac, Aleksandri i Slobodanu. Ovaj događaj je Taraš stavio na mapu mesta koja posebno brinu o pticama – simbolu novog života. Uz njih, dužni smo da spomenemo bar još i Mariju Đulinac, Anđu Lakatuš, Mariju Ludoški, Katarinu Mijatov i aktiviste Saveta Mesne zajednice, kolektiv Osnovne škole „Svetozar Marković Toza”… Tu su bili i brojni slikari – amateri i zanatlije, vinari iz većeg broja vojvođanskih mesta, kao i jedan od pionira eko hrane u Banatu Gordana Šokšić…


Skromni kao i uvek, Slobodan i Aleksnadra Marovac Cucić nisu mnogo govorili o naporu koji su uložili u organizaciju. Prepustili su kako izveštaču, tako i brojnim posetiocima čiji je dolazak obezbedila Turistička organizacija Zrenjanina, da se sami uvere koliko se brine o ovim plemenitim pticama. Na više desetina električnih stubova našle su se kupe od kovanog gvožđa, koje su rodama pomogle da gnezda saviju lakše i sigurnije. Tu je bila i „ulica roda”, a svaki par roda dobio je ime – recimo, Dobrilo i Dobrila, sa tri ptića…
Mladi pesnici održali su tradicionalni pesnički višeboj, i foto safari-inspirisan rodama i lepotama ovog sela i njegove okoline. Najbolje ocenjeni su fotosi Srđane Taboroši.
Opet po tradiciji, proizvodima „Juvitane” nagrađene su porodice, njih sedam, koje su za prethodnih 12 meseci dobile prinovu.
Učestvovale su i folklorne grupe kulturno-
umetničkih društava „Bećarac” , Novi Bečej, „Jovan Aćimac”, Kumane, „Mladost”, Elemir, „Teodor Pavlović”, Novo Miloševo i „Bašaid”.

  • Put prema Elemiru biće završen ove godine
    Do početka jeseni biće gotov put od Taraša do Elemira. Prvih kilometar i po je završeno, a sledi izgradnja još četiri i po kilometra, za šta je iz više izvora obezbeđen novac.
    Ovu dobru vest je, otvarajući „Taraške dane roda”, saopštio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.
    Druga dobra vest jeste i plasman Fudbalskog kluba „Tisa” u Gradsku „A” ligu.

M. Stojin