NAŠ GRAD JE OD 14. DO 17. SEPTEMBRA PO 14. PUT OKUPIO BROJNE IZDAVAČE, GOSTE I ZALJUBLJENIKE U STRIP

Nade polažemo u generacije koje dolaze

Avanture omiljenih junaka poput Konana Varvarina, Alana Forda, Tarzana, Dilana Doga, Zagora, Poručnika Bluberija, Asteriksa i Obeliksa, Taličnog Toma i mnogih drugih formirale su generacije klinaca sa kraja 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka. Stripovi iz čuvene „Zlatne serije” i Lunov „Magnus” bili su sastavni deo kolekcija i obavezno štivo za čitanje svakog ko je živeo u crno-belom svetu teksta i slike.
Duh minulih vremena, kada su se sa nestrpljenjem iščekivale epizode i kupovala nova izdanja, 14. godinu za redom čuvaju „Stripolis” i istoimeni časopis internacionalnog i autorskog stripa. Njime je, pre deceniju i po, otpočeo najznačajniji projekat Kulturnog centra i stvoren brend koji je prevazišao granice lokalne umetnosti. Više o ovom Festivalu rekao je akademski slikar, mr Branko Đukić, idejni tvorac i urednik „Stripolisa”.

TRADICIJA I MODERNOST
– Specifičnost se ove godine ogleda u pokušaju da spojimo poetiku stripa izraženu kroz multimediju i video radove mladih umetnika. Nismo zaboravili ni tradiciju. Stoga je pažnju privukla izložba tapiserija „Heroji svakodnevice” u ALUZ-ovoj galeriji. Rađene su klasično, po kadrovima, u „Ateljeu 61” na Petrovaradinu. Otvaranje događaja i sada je bilo spektakularno.
Raduje me publika svih generacija. Naročito mi bude milo kada pored nas, prosedih, vidim i mnoštvo dece i omladine. Nadam se da će neko od njih „zakačiti” ovaj virus i nastaviti putem Stevana Subića, Mirka Čolaka i drugih domaćih i svetskih imena – poručio je Đukić.
Osvrnuo se i na ono što je do sada urađeno i prokomentarisao šta ga motiviše da ne odustaje od prvobitne ideje.
– Kada sam sasvim spontano započeo ovu priču, nisam mislio da će ovoliko trajati, i mene držati da osmišljavam programe, dovodim goste. Navešću primer. Leto sam proveo u Londonu, gde sam upoznao Oskara Zaratea poreklom iz Argentine. Počeo sam da mu objašnjavam čime se bavim. Na sam pomen „Stripolisa” odreagovao je: „O da! Čuo sam za vaš Festival. Časopis sam pogledao na internetu. Bavite se likovnim stripom na kome i ja radim”. E to je jedan od mojih pokretača. Društvene mreže dodatno pomažu da se širimo. Koliko ćemo izdržati ne znam, ali nade polažem u generacije koje dolaze – dodao je naš sagovornik.

OMILJENI KOSPLEJ NIJE IZOSTAO
Direktor Kulturnog centra, Goran Marinković, napomenuo je da se svake godine događaj unapređuje. Poručio je da će ova ustanova nastaviti da ga podržava. „Stripolis” sve više privlači i najmlađe. Kosplej (maskenbal) je posebna prilika kada mogu da se preobuku u omiljene junake. Dečaci su oživeli Betmena, Spajdermena, Nindža Kornjače, dok su devojčice odlučile da postanu princeze.
Među onima koji su se tiskali da pronađu primerak željenog izdanja zatekli smo Boška Đelilovića Boleta, osnivača i gitaristu „ABBA real tribute banda”. Sa nastupa u Hrvatskoj došao je da podrži Branka Đukića, ali i da nešto pazari.
– Odrastao sam uz stripove, koji su moja strast. Preko njih sam naučio slova. Pre toga sam stalno terao tatu da mi ih čita. Kada sam bio u hevi metal fazonu voleo sam Bleka Stenu. Zbog duge kose mi je i on delovao slično – ispričao je uz osmeh Đelilović.

PORUKE STRIPOFILA
Oduševljenje nije krio ni dizajner Mišo Živanov. Za njega je strip sastavni deo života i rane mladosti. Prati Festival od početka, pohvaljuje njegovo trajanje, i raduje se poznatim crtačima koji iz godine u godinu posete naš grad.
– Posebno mi je drago što je svet za Zrenjanin saznao preko Stevana Subića, koji je vrhunski crtač. Zaslužuje svaku pohvalu, a mi treba da smo ponosni što ga imamo – poručio je Živanov.

Ekonomista Darko Govedar na „Stripolis” dolazi redovno u pratnji drugara. Kako je rekao, više voli klasike poput Zagora i Alana Forda, a nisu mu strani ni Marvelovi junaci.
Zrenjaninski glumac Zvonko Gojković može se pohvaliti brojnim interesovanjima. Kada je reč o devetoj umetnosti, gleda da crtež i priča budu dramaturški što bolji. Njegovu pažnju privlače i grafičke novele, kojih je na tržištu sve više.
– Ljudi i dalje prema stripu gaje predrasude. Ne usuđuju se da ga pročitaju, ili barem prelistaju i vide koji je to nivo, naročito sada, kada je štampa uznapredovala. Što se tiče „Stripolisa”, i samog časopisa pohvalno je što objavljuje i neke kraće naslove, koje niko sem njih ne bi plasirao. U tome je njegova izuzetnost i kvalitet – rekao je Gojković.

Publici su se predstavili brojni izdavači, a novosadska sitoštampa „Skvigi” (Squeeguee) radila je printove na majcama. Drugi dan obeležio je razgovor sa ilustratorom Vladimirom Radibratovićem i Anom Petrović. Čast da zatvori ovogodišnji događaj pripala je crtaču svetskog renomea Rajku Miloševiću Geri, čiji radovi su dostupni Zrenjanincima do kraja meseca.
Organizator Festivala je Kulturni centar, pokrovitelji Grad i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, a prijatelj „Persu” marketi.

Miroslava Malbaški

 

KREATIVNI I TALENTOVANI ĐACI PRIKAZALI SVOJE UMEĆE I DOBILI KORISNE SAVETE MENTORA
Među njima se možda kriju budući strip-crtači

Stripolis sve više privlači osnovce i srednjoškolce, kojima su bile namenjene radionice održane od 15. do 17. septembra u Kulturnom centru. Mladima je mr Branko Đukić približio neke od osnovnih pojmova vezanih za strip. Ana Petrović, ilustratorka i autorka „Stripoterapije”, pričala je o prikazivanju emocija posredstvom ovog medija.
Učenik šestog razreda OŠ „Sonja Marinković”, Vuk Petrović, oduševljen je savetima koje je dobio. Ubuduće će se, kaže, u crtanju njih pridržavati. Žao mu je samo što ovakvih radionica nema svake subote.
Lidija Ćapin, studentkinja japanskog, otkrila je šta se njoj dopalo.
– Nadam se da će svaki festival biti bolji, da će gosti dolaziti u sve većem broju, kao i posetioci. Posebno mi se dopala Ana Petrović i njena „Stripoterapija”. Drago mi je da vidim da i dalje ima zainteresovanih za stripove nakon svih ovih godina. Pogotovo su me iznenadila deca sa svojim kostimima – rekla je ova mlada učesnica.

Stefan Hajrović je đak Zrenjaninske gimnazije. Razmišlja da se u budućnosti bavi umetnošću, a radionice su mu dosta pomogle. Bilo mu je drago da se nađe u društvu istomišljenika. Crtanje i razgovori su ga veoma inspirisali.
– Naročito dragoceno mi je bilo gostovanje strip crtača Rajka Miloševića Gere, svetski priznatog umetnika. Zadivila me je njegova energija i način na koji komunicira sa mladima. Posebno mi se dopalo to što je povezao muziku sa crtanjem, i što ona ima veliki uticaj u njegovom životu baš kao i meni. Pohvalio bih profesora Đukića, jer je i ove godine odradio sjajan organizacioni posao i uspeo da privuče veliki broj mladih – poručio je Stefan Hajrović.
Radionicama su prisustvovali i đaci: Lazar, Ranko i Aleksej Nikolić i Vid Škondrić.

Miroslava Malbaški