U SUBOTU ODRŽANA „NOĆ MUZEJA“: Posetioci nisu izostali, ali je pandemija onemogućila nekadašnju masovnost

Uprkos korona virusu, naš grad je i ove godine bio u znaku manifestacije „Noć muzeja“ – uz sve mere zaštite, Narodni muzeju Zrenjanin je u subotnjoj noći, 14. novembra, bio otvoren za javnost, uz dostupnost svim izložbenim salonima. „Noć muzeja“ u Srbiji je i ove godine, kao i u Zrenjaninu, u sklopu manifestacija „Muzeji za 10“ od 9. do 15. novembra.

Na promociji filma „Ruža Šulman“ bilo nas je samo deset. Ali, aplauz je bio kao da nas je stotinu.

U stvari „Noć muzeja“ 2020. godine je u zrenjaninskom Muzeju skraćena na veče, ali je i to vreme, od 17 časova do 21 časa, bilo dovoljno za posetu svim postavljenim izložbama, salonima i zbirkama.

Tako su posetioci mogli u Salonu da razgledaju izložbu „Smrt fašizmu!“, u Salonu, kao i kamernu izložba „Tito plakat – štampana akcija“. U Holu Muzeja je bilo i naših najmlađih sugrađana, sa roditeljima, gde je postavka radova dečje radionice „Moj grad, lep kao slika!“. Pet postavki, a bezbroj izazova, pogotovo u vremenu koje je neočekivano zapljusnulo život širom Planete.

Veliko interesovanje je pobudila izložba „Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika“, u Malom salonu, koja deluje kao da ste se iznenada našli u nekom srednjovekovnom gradu, čiju filmsku rekonstrukciju gledamo ovih dana u našim igranim i dokumntarnim istorijskim ostvarenjima. Na drugom spratu, za one koji imaju drugačija intersovanja, posetioce je privukla kamerna postavka „Upoznajte primate“.

Organizatori manifestacije Muzeji za 10” su pokrenuli akciju „Predstavi svoj muzej”, pozivajući posetioce da u formi video klipa od najviše tri minuta predstave svoj omiljeni lokalni muzej. Predviđeno je da i ublika i organizatori ove klipove postave na društve mreže, kao i nagrade za najkreativnije. Posetioci Prilikom postavljanja materijala posetioci bi trebalo da stave sledeće haštagove: #Muzejiza10 #ICOMSerbia #muzejzr #muzejzrenjanin”.

Radno vreme Narodnog muzeja Zrenjanin je tokom trajanja manifestacije uobičajeno: izložbeni saloni rade od 9 do 19.30 časova, a pauza je 13.30 do 14 časova. Stalna postavka je otvorena od 8.30 do 19 časova.

Ovogodišnja „Noć muzeja“ obuhvata i programe Savremene galerije, Narodnog pozorišta, Kulturnog centra, kao i Udruženja Veliko srce”, u Lazarevu.

Tekst Branka Jajić

foto: Snežana Jovin