U SUSRET BOGOJAVLJENJU: Liturgija – da, plivanje za časni krst – ne

U Hramu Svetog Arhangela Mihaila – ruska crkva i ove godine će, kao i prethodnih, biti služena liturgija na Bogojavljenje, u utorak, 19. januara, ali neće biti plivanja za časni krst. Procena je organizatora da  epidemiološka situacija onemogućava održavanje manifestacija koja je, 19. januara 2021. godine, trebalo da ima trinaesto izdanje.

– Obeležićemo liturgijski Bogojavljenje, u name hramu, kako to uvek činimo, uz prisutvo vernika i pridržavanje svih mera zaštite, zbog trenutne epidemiološke situacije. Najvažnije je, pre svega, sačuvati zdravlje i zato svi moramo da brinemo da sve bude bezbedno  – kaže za „Zrenjanin“ jerej Veselin Vlaškalin, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila.

Kako saznajemo, bilo je i predloga da se 13. put „Plivanje za časni krst“ organizuje na Gradskom bazenu, ali je ocena da to ne bi bilo u duhu Bogojavljenja.

S kraja 19. veka, iz godine, u godinu, sve do 1942. su odvažni mladići u našem gradu (Bečkereku – Petrovgradu) plivali za časni krst. Nemački okupator je tradiciju zabranio 1942. godine.

Na inicijativu Udruženja „Ravnopravnost“,  a uz podršku Opštine Zrenjanin i suorganizatora, plivanje za časni krst je obnovljeno, 2009. godine, i od tada se održavalo na jezeru kraj Kulturnog centra Zrenjanina. Iz godine u godinu je bilo sve više učesnika, a plivačima su se pridružile i odvažne plivačice.

Sara Francuski, plivačica i trerener plivanje u „Proleteru“, u Zrenjaninu, koja je tada imala 20 godina, prva je doplivala do časnog krsta, na Bogojavljenje, 2016. godine.

I tada, kao i prošle, ali i svih prethodnih godina, svi učesnici su bili pobednici. Najbrži među njima je lane bio Nemanja Marić, plivač zrenjaninskog „Proletera“. Učesnici su bili iz Zrenjanina, Ečke, Taraša, Farkaždina, Tomaševca, Žablja, Banatskog Despotovca, Pančeva, Novog Miloševa i Novog Sada. Bodrilo ih je više od dve stotine Zrenjaninaca, rodbine i posetilaca iz drugih mesta.

„Plivanje za časni krst“ ove godine neće biti organizovano ni na Begeju, kod Kleka, gde je ova manifestacija, takođe, postala tradicionalna. Miloš Pavloviće je prošle godine bio najbrži već četvrti put na ovoj manifestaciji.

Branka Jajić