U SUSRET GITARIJADI U ZAJEČARU: Održana „Mini-gitarijada“ u Zrenjaninu

Već četvrtu godinu zaredom Zrenjanin je domaćin „Mini-gitarijade“, a tako je bilo prošle subote, 22. juna, na Trgu slobode, u susret tradicionalnoj Gitarijadi u Zaječaru. Iako pred malobrojnom publikom ljubitelji rokenrol zvuka su u prijatnoj letnjoj večeri đuskali uz svirku sedam bendova koji su došli iz Beograda, Užica, Banjaluke i Bratunca.

Ko će da se kvalifikuje za učešće na Gitarijadi u Zaječaru, koja se održava od 27. do 29. juna, odlučiće Đorđe David, koji je zadužen i za odnose sa javnošću ove manifestacije. U konkurenciji su „Mehanizam” – Užice, „Bez rikverca”„Futurephobia” Banjaluka, „Sve smo ukrali”, „Mokri asphalt” i „Bendover” – Beograd i „Gnev anđela” – Bratunac.

Kako je naglasio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, ovo je jedna u nizu manifestacija u gradu kulture koja svedoči da rokenrol u Zrenjaninu ima svoju tradiciju. Preživeo je sve ove godine, ima i dalje svoje poklonike, a Gitarijada u Zaječaru je najbolji primer da ovaj vid muzike nastavlja da živi među mladima.

Đorđe David je istakao da je Zrenjanin jedan od centara rok muzike u Srbiji. Vojvdina i danas neguje rok muziku, otuda, kako kaže Filip David, i podrška Grada Zrenjanina i njegovih građana „Mini-gitarijadi“.

Ignjat Milićević iz „Mehanizma” je pohvalio organizaciju festivala i izrazio zadovoljstvo što sviraju na ovako lepom trgu, uz nadu da će se njegov bend kvalifikovati za Zaječar.

Na zrenjaninsku „Mini-gitarijadu” stigli su i članovi benda „Fjučur folija” iz Prijedora, koji nisu u konkurenciji, ali su, kako kažu, srećni što će „ovdje, u ovoj ljepoj atmosferi i arhitekturi otpjevati tri svoje pjesme”. Koordinator u organizaciji „Mini gitarijade“ u Zrenjaninu, uz podršku Grada Zrenjanina, bila je Sanja Zubanov, zaposlena u lokalnoj samoupravi.

Naši sugrađani različitih generacija koji vole rok zvuk, ostali su na Trgu slobode i nakon koncerta takmičarskih grupa i slušali su koncert „Dece loših muzičara”.

Tekst i foto B. Jajić