U „TOČAK AUTU“ NOVA „LADA VESTA“: Savremena generacija vozila poznate ruske marke

Model automobila koji se dugo očekivao na našem tržištu premijeru je imao na sajmu automobila u Beogradu, „lada vesta”, može se videti i u našem gradu i to u prodajnom salonu firme „Točak auto”, u Ulici Cara Dušana 9.
Kako kažu, „lada vesta” predvodi novu generaciju vozila poznate ruske auto-marke, sa potpuno novim vizuelnim identitetom, za koji je zaslužan Stiv Matin čuveni dizajner vozila „mercedes” (ML i GL) i „volvo” (S60,V60 i XC60).
– Automobil se pojavljuje na Svetskom šampionatu turističkih automobila (WTCC), a sada na tržište stiže i serijska verzija. „Vesta” ima agregat od 1.6 litara sa 16 ventila i 78kW (106KS), sa „renoovim” petobrzinskim manuelnim menjačem. Ubrzanje od 0 do 100 km/h za 11,2 s, a maksimalna brzina je 175 km/h. Prosečno troši 6,1 l/100km. Automobil je prostraniji i komforniji, kako za vozača i suvozača tako i za putnike koji se voze na zadnjem sedištu. Osnovni paket izmeđi ostalog sadrži ABS+BAS sisteme, kao i ESC – kažu u „Točak autu”. Takođe, dodaju i da standardna oprema sadrži još prednje i bočne vazdušne jastuke, centralno zaključavanje sa alarmom, sistem asistencije pri kretanju uzbrdo, elektropodizači stakala, grejanje sedišta vozača i suvozača, putni računar, elektropodesivi grejani retrovizori, manuelni klima uređaj, tonirana stakla, zadnji parking senzori, prednja svetla za maglu, fabrički audio sistem, 15 inčne čelične felne i rezervni točak punih dimenzija, sistem kontrole pritiska u gumama… Paket LUX poseduje još i multimediju kao i grejač prednjeg vetrobrna, senzore za kišu, automatski klima uređaj, kameru za vožnju u nazad.
Poznato je da se „lada“ pridružila grupaciji „Renault – NISSAN”, i da poseduje određeni francuski dodir, dok je japanska tehnologija dala svoj doprinos u izvedbi određenih karakteristika, a čitav izgled zaokružuje ruska snaga i robusnost, jačina u jednostavnosti i praktičnosti. Ovakav spoj od zapadne Evrope (Francuske) preko Evroazije (Rusije) pa sve do krajnjeg istoga zemlje (Japana) razbija sve predrasude o proizvođaču vozila „lada“.
L.Z.