UČENICI ZRENJANINSKE GIMNAZIJE ORGANIZOVALI RUSKO VEČE

Uživanje u muzici, plesu, recitovanju i glumi

Veče ruske kulture pod nazivom „Rusija kroz vreme i prostor” održano je 10. aprila u prepunoj sali Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”. U ovogodišnjem programu koji je osmislila profesorka ruskog jezika Irina Ubović, učestvovalo je više od 60 učenika Zrenjaninske gimnazije od prvog do četvrtog razreda.
Uz pomoć magičnog točka voditelji Aleksandra Kovačević i Ivan Orlović vodili su gledaoce kroz istoriju i predele Rusije. Gosti su uživali u muzici, plesu, recitovanju i glumi gimnazijalaca. Kao i svake godine, prof. Verica Karanović pružila je ogromnu pomoć u pripremi muzičkih numera, koreografije je osmislio učenik odeljenja 3-9 Nikola Adamov uz pomoć prof. Aleksandra Rakite, a nekoliko učenika koji pohađaju plesnu školu bili su mentori za uvežbavanje valcera.
Ove godine su u programu učestvovali i profesori koji su zajedno sa đacima otpevali dve pesme. Gost iznenađenja bio je bivši učenik Dragan Kosović, koji je specijalno doputovao iz Moskve, gde studira međunarodne odnose i kojeg je publika pozdravila velikim aplauzom.


– Programom smo hteli da obuhvatimo neke bitne događaje iz ruske istorije, ali i da proputujemo kroz neke predele ove zaista velike zemlje. Nismo želeli da to budu samo Moskva i Sankt Petrburg, ali isto tako nismo mogli ni sve obuhvatiti. Potrudili smo se da publici predstavimo sve ono što je zanimljivo. Uključili smo pored učenika i glumce, pevače, hor, folklor. U programu je učestvovalo 60 naših učenika koji uče ruski jezik, a pridružilo im se i nekoliko njih koji ne uče ruski, a poželeli su da budu deo programa – rekla je Irina Ubović.
Programu su prisustvovali predstavnici Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Djomin, zamenik direktora, Olga Golubeva, šefica odseka za obrazovne programe, Andrej Buličin saradnik, Snežana Marković, predsednica beogradske podružnice profesora ruskog jezika i članica Nacionalnog prosvetnog saveta, kao i gosti iz 14. beogradske gimnazije.
– Na ovaj gest zrenjaninskih gimnazijalaca, koji već prelazi u tradiciju, gledam izuzetno pozitivno. U našoj školi 204 učenika uči ruski jezik, i u tome smo vodeći, zahvaljujući profesorici Irini Ubović koja đake motiviše radom, trudom i zalaganjem. Kad god odu na neko takmičenje, naši učenici se ne vraćaju bez nagrada. Tako je bilo i nedavno, na republičkom takmičenju gde smo osvojili jedno prvo i dva treće mesta – rekao je Milan Radaković, direktor Gimnazije.

  • NAGRAĐENI PUTOVANjEM NA KRIM
    Na konkursu iz recitovanja u Ruskom domu koji je održan 22. marta učenici Zrenjaninske gimnazije Marija Delić, Sofija Uzelac, Luka Števin i Mina Bjeloglav ostvarili su pobedu i nagrađeni su tronedeljnim boravkom na Krimu u Međunarodnom omladinskom centru „Artek”.

 

  • USPEH GIMNAZIJALACA NA TAKMIČENjU
    Na Republičkom takmičenju iz stranih jezika koje je održano 7. aprila u Sportskoj gimnaziji u Beogradu učenici Zrenjaninske gimnazije postigli su veliki uspeh u poznavanju ruskog jezika. Učenik 4-10 odeljenja Dimitrije Levajac osvojio je prvo mesto u specijalnoj kategoriji, dok su Aleksandra Stankov 4-1 i Milica Jocić 4-10 podelile treće mesto u opštoj kategoriji.

M. Malbaški