UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA BANATA PROSLAVILO PREOBRAŽENJE GOSPODNJE: Važno su zajedništvo i druženje

Članovi Udruženja paraplegičara Banata proslavili su u ponedeljak, 19. avgusta, svoju slavu, Preobraženje gospodnje, na Motelu, u Šumici, zajedno sa prijateljima, saradnicima i sugrađanima.

Domaćin je bio predsednik Udruženja praplegičara Banata Nenad Krbavac koji se pobrinuo da svi članovi i gosti budu zbrinuti i i da nikome ništa ne manjka. Slavski obred i služio protojerej Milorad Ančić, a pojale su monahinje Vasilija i Irina iz Manastira Melanije Rimljanke koji se nalazi u Šumici. Kum slave je bio Dobrivoje Mihajlov, predsednik Udruženja penzionera Zrenjanina, čiji su članovi skuvali riblju čorbu i ispekli ribu, a kuma Biljana Popadić, jedna od članica.

Kumstvo za sledeću godinu primio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Prema rečima Nenada Krbavca, koji je već četrnaest godina član, a više godina na čelu Udruženje paraplegičara Banata, Preobraženje su izabrali za slavu, jer su se i sami preobrazili, kada su bili primorani da uče da žive drugačije.

Svake godine proslavljamo Preobraženje, imamo kumove, spremamo riblju čorbu i ribu pošto je ovo posna slava, a imamo i posni slavski kolač i voće. Važno je da se družimo, a voleli bismo da je ovakvih druženja više tokom godine – kaže Krbavac.

Kako nam objašnjava, nisu svi članovi uspeli da se izbore sa nevoljama, ali veruje da će im se pridružiti u nekom od sledećih druženja. Nije zaboravio ni da se zahvali ljudima koji im nesebično pomažu, posebno ocu Miloradu, Udruženju penzionera, predstavnicima medija i svima onima koji, kako je rekao, učestvuju u njihovom preobražaju.

U jednom se slažu – svima prijaju druženje, pesma, smeh jer im je to im je, kako tvrde, terapija da se lakše suoče sa problemima svakodnevice.

Ljiljana Lakatuš je prvi put na slavi bez mame, koja je morala hitno u Bolnicu, ali se nada da će se njena mama Slavinka Lakatuš, uz pomoć hirurga, brzo oporaviti i da će uskoro opet biti zajedno.

Dobrivoje Mihajlov je rekao da prijateljstvo članova Udruženja penzionera i Udruženja paraplegičara Banata traje godinama i obećao da će uvek biti zajedno u svemu što rade i što organizuju.

Ukazana mi je velika čast, da budem kum slave Udruženja paraplegičara Banata sledeće godine – kaže za „Zrenjanin“ Saša Santovac. – Važno je da jedni drugima pomažemo. Da pokažemo da smo svi jednaki i da svako ima pravo na adekvatne uslove života. Grad Zrenjanin na odgovarajući način pomaže Udruženju paraplegičara, ali i drugim udruženjima kojima je neophodna pomoć. Trudićemo se da ubuduće naša saradnja bude još delotvornija.

Tekst i foto B. Jajić