UDRUŽENJE „PETROVGRAD“: Dr Vasilije Krestić potpisao proglas o promeni imena grada

Udruženje „Petrovgrad“ obaveštava javnost da je akademik dr Vasilije Krestić svojim potpisom na proglasu zvanično podržao inicijativu za vraćanje naziva gradu Petrovgrad. U svom saopštenju za medije Udruženje „Petrovgrad“ navodi da je dr Vasilije Krestić to učinio 5. januara 2018. godine, kada je u svom domu ugostio delegaciju Udruženja „Petrovgrad“ koju su činili predsednik Budimir Jovanović i članovi Milan Zečar i Milan Bjelogrlić. Akademik Krestić je tom prilikom istakao i da će se sa zadovoljstvom odazvati pozivu da učestvuje u javnoj debati istoričara o temi vraćanja naziva gradu Petrovgrad.
Udruženje „Petrovgrad“ navodi i osnovne podatke iz biografije dr Vasilija Krestića, uz ocenu da je on jedan od naših najznačajnijih istoričara, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji, akademik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Rođen je u Đali na severu Banata, a po vlastitim rečima najlepše dane svog života je proveo u našem gradu gde je završio Zrenjaninsku gimnaziju. Za svoj kapitalan naučno-istraživački rad, stvaralaštvo i sveukupnu javnu delatnost u oblasti nacionalne istorije, višedecenijsko zalaganje za duhovno i kulturno jedinstvo srpskog naroda na svim prostorima i kao dobrotvoru i zadužbinaru, Grad Zrenjanin mu je odao priznanje u vidu Nagrade grada za 2016. godinu.
Na kraju saopštenja stoji da je akademik Krestić upoznat sa idejom vraćanja naziva gradu Petrovgrad od njenog začetka, kao i to da su njegove sugestije i razmišljanja u mnogome ohrabrile osnivače Udruženja „Petrovgrad” da pokrenu i istraju u opravdanoj inicijativi.