UKLЈUČIVANJE SRBIJE U MEĐUNARODNU AGENDU UN O ODRŽIVOM RAZVOJU: Nismo ostali „van kolone”

– Srbija nije ostala „van kolone” u realizaciji Agende 2030 Orgnizacijе ujedinjenih nacija, akta koji definiše arhitekturu ekonomske, socijalne i ekološke budućnosti naše planete. Nismo bogata zemlja, pa tim više želimo da učestvujemo u poduhvatima iskorenjavanja ekstremnog siromaštva do 2030. godine, a važno je i bitno umanjenje udela siromašnih u populaciji, razume se, po nacionalnim definicijama siromaštva. Među 17 ciljeva su i „svet bez gladi”, blagostanje za sve generacije, inkluzivno i pravedno obrazovanje i smanjivanje regionalnih razlika na međunacionalnom i nacionalnom planu. Agenda 2030 utkana je u naše stremljenje ka članstvu u Evropskoj uniji, a u njenom ostvarivanju naša zemlja drži korak sa našim susedima.

Ovim rečima je ministarka u Vladi Srbije zadužena za populacionu politiku, profesorka dr Slavica Đukić Dejanović započela skup „Lokalizacija ciljeva održivog razvoja – sprovođenje Agende 2030“, održanog danas u u baroknoj sali Skupštine grada Zrenjanina.

Ona posebno naglašava da je nova populaciona politika dala prve rezultata: od januara do oktobra ove godine u Srbiji je rođeno 612 beba više nego u istom razdoblju 2018.

Uz Kabinet ministrake, skupove ovakve vrste realizuju i nemačke agencije GIZ i DZ i švajcarska SDC i Stalna konferencija gradova i opština Srbije.

Pozdravljajući učesnike skupa gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je, kao najznačajnije rezultate na održivom i ravnomernom razvoju istakao izgradiranju većeg broja dečijih vrtića, kao i sedam jaslica za decu u selima i rad apoteka i tamo gde nije potpuno materijalno isplativ.

– Dosta radimo na urbanizaciji sela. Imamo odličnu saradnju sa nemačkom kompanijom „Drekselmajer“ koja je najveći poslodavac u regionu i obezbeđuje prevoz za velik broj radnika koji žive na selu. Da tog pogona nema i da nije tako dobro organizovao prevoz, pritisak na grad bio bi nesnošljiv – ističe gradonačelnik.

U radu ovog skupa učestvovali su i Nedeljko Ćurić, savetnik za planiranje i kapitalne projekte Stalne konferencije gradova i opština i Vladica Janković, iz Republičkog zavoda za statistiku.

Sličan skup održan je i u Žitištu

M. Stoin

Foto: Jovan Drndak Njegović