ZANIMLJIVA TRIBINA U KULTURNOM CENTRU: Lovac MIG 15 sprečio Treći svetski rat

– Odličan avion presretač, MIG 15 kojim su upravljali sovjetski, severnokorejski i kineski piloti, uspešno se suprotstavio tada najmodernijim američkim mlaznjacima F 86 – sejbr (sablja) i time je sprečio, početkom 50 tih godina, po izjavi američkog vazduhoplovnog generala Čarlsa Klivlenda, izbijanje Trećeg svetskog rata. Ravnoteža u vazdušnim borbama nad Korejom sasekla je krila zapadnim „jastrebovima“ i odvratila ih od namere da upotrebe nuklearno oružje. Važno je znati da je u to vreme, od 1950. do 1953. godine, SSSR imao atomsku, ali ne i hidrogensku bombu. Veći broj broj oborenih MIG-ova u odnosu na mlaznjake kojima su upravljali američki piloti, u poslednje vreme je doveden u pitanje, a nije ni iznenađujući, s obzirom na veće iskustvo avijatičara SAD u odnosu na severnokorejske i kineske, koji tada nisu imali takozvana anti-g odela koja štite od naglog slivanja krvi u donje delove tela pri ubrzanjima i zaokretima. Zbog tog fenomena su piloti gubili svest i padali na zemlju, iako njihovi avioni nisu bili pogođeni.

Ovim rečima je mr Petar Jakšić, vojni istoričar, penzionisani starešina Ratnog vazduhoplovstva SFRJ, sažeo svoje predavanje na tribini „Kako je MIG 15 sprečio Treći svetski rat“ održanoj sinoć u Kulturnom cetru.

Jakšić je kao nespornu činjenicu naveo napad Severne Koreje, pod Kim Il Sungom, na Južnu, 26. juna 1950.

Tema je okupila šaroliku publiku, pa je bilo reči i o kontroverzama „zaboravljenog“, nikad neobjevljenog rata, koji se završio primirjem 1953. Jedna od njih je koincidencija primirja sa Staljinovom smrću i izbor iskusnog generala Ajzenhauera za predsednika SAD.

Magistar Jakšić nije propustio da doda da je Jugoslavija u to vreme nabavljale američke nešto starije mlaznjake „tanderbolt“, kako bi se odbranila od eventualnog sovjetskog napada u vreme krize izazvane Rezolucijom Informbiroa. Zanimljive pojedinosti date su i o „krađi ideja i talenata“ iz oblasti nuklearnih nauka, elektronike i avijacije, kojoj i danas pribegavaju sve velike armije sveta.

M. Stoin