UKOLIKO ZA UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA I OTRESIŠTA REGION IZDVOJI 87 MILIONA

Od Pokrajine još 52 miliona

Za sufinansiranje putarskih radova kojim će se lokalnim ratarima omogućiti lakši pristup njivama i bezbedniji povratak kućama, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2019. godini opredelio je 190 miliona dinara. Od tog iznosa deo veći od četvrtine „povući” će Zrenjanin, Sečanj, Novi Bečej i Žitište.
Da bi zajednički bespovratno dobile 52 miliona dinara, ove četiri lokalne samouprave obećale su da će za istu svrhu iz svojih budžeta nameniti još približno 87 miliona dinara. Taj iznos sopstvenog ulaganja ove lokalne samouprave predvidele su javljajući se na konkurs Pokrajinskog sekretarijata koji je marta ove godine vojvođanske opštine pozvao da konkurišu za pomenutih 190 miliona dinara.
Najviše novca za uređenja svojih atarskih puteva u 2019. godini, skoro 59,9 miliona dinara, predvideo je Grad Zrenjanin. Obećavši da će u istu svrhu iz budžeta izdvojiti sopstvenih 36 miliona, na konkursu Pokrajinskog sekretarijata Grad je tražio 20, a dobio pravo na 18,89 miliona dinara. Vrednosno posmatrano, kada je uređenje atarskih puteva i otresišta u pitanju, „uz rame” Zrenjaninu je i Opština Sečanj. Prijavila je Pokrajinskom sekretarijatu da za pomenutu svrhu ove godine hoće da plati 55,6 miliona dinara, ali da iz sopstvenih izvora može da obezbedi „tek” 35,7 miliona dinara. Zato je od Pokrajine na konkursu tražila 19,6 i dobila pravo da „povuče” 18,5 miliona dinara. Novobečejci su ovog puta bili skromniji. Prijavili su plan vredan 19,9 miliona dinara, odnosno da u uređenje atarskih puteva i otresišta mogu da ulože svojih 9,9 miliona dinara. Njima je iz Novog Sada otuda opredeljen maltene isti iznos.
Najmanje bespovratnih para od Pokrajinskog sekretarijata po martovskom konkursu dobiće Žitište. Ova Opština je za uređenje atarskih puteva i otresišta u 2019. godini predvidela sopstveno ulaganje od 5,5 miliona dinara i otuda od Pokrajinskog sekretarijata dobila pravo da „povuče” još toliku sumu pokrajinskih sredstava.

  • NOVA CRNJA NIJE KONKURISALA
    Na konkurs za sufinansiranje uređenja atarskih puteva i otresišta na teritoriji AP Vojvodine u 2019. godini, stigle su 22 prijave, a bez pozitivnog odgovora ostale su samo opštine Bač i Srbobran. Na spisku lokalnih samouprava koje su konkurisale da bespovratno podele 190 miliona dinara nije bilo Nove Crnje.

Z. D.