UMESTO SKLADIŠTENJA, OTPAD RASUT PO ULICI

Naloženo uklanjanje!

Meštani Igmanske ulicenavode da veliki problem imaju sa firmom „Rvač” koja se bavi skupljanjem otpada. Prema rečima Vladana Mijića, preduzetnik, iz susedne Baštenske ulice, otpad ne odlaže na svojoj parceli, već je ispred nje formirana velika gomila đubreta, kesa i papira, koju vetar jačeg intenziteta nosi po ulici.
– Puna su nam dvorišta đubreta, izgledamo kao ogromno smetlište. Obratili smo se Komunalnoj miliciji i inspekciji, ali se još uvek ništa nije promenilo. Jako smo zabrinuti, jer nam ulica i grad liče na ruglo – objašnjava Mijić.
Iz komunalne inspekcije kažu da je u pitanju stari problem. Kako saznajemo, inspektor zadužen za ovaj deo grada pre tri nedelje pokrenuo je upravni postupak i izdao rešenje da se otpad ukloni, što su vlasnici i uradili.

PRIVREMENO DEPONOVANO
„Rvač” je u međuvremenu, objašnjava Željko Brusin, šef komunalne inspekcije, privremeno deponovao đubre ispred parcele firme.
– To su uradili jer su betonirali deo dvorišta u kojem skladište papir. Na osnovu toga vlasnik je dobio upozorenje i naloženo mu je da otpad skloni u roku od tri dana. Ukoliko to ne uradi, postupak će ponovo biti pokrenut – kaže Brusin.
Kada je u pitanju papir koji leti okolo, šef komunalne inspekcije ističe da preduzetniku naloženo da i to pokupi. Dodaje da je parcela ograđena, pa otpad koji se na njoj skladišti ne bi trebao da leti van ograđenog prostora. Ukoliko i dalje bude skladišten van, inspekcija će reagovati.
– Postupak je već vođen ranije i vlasnik je postupio prema našim uputstvima – objašnjava Brusin.

INSPEKTORI ČEŠĆE NA TERENU
Ističe da to jeste problematičan deo grada, jer i meštani ulice skupljaju sekundarne sirovine. Sve to, kaže, utiče i na količinu đubreta u kanalu i okolini, zbog čega inspektori češće obilaze ovaj kraj kako bi, koliko mogu, uticali na njih.
Firma „Rvač”, koja posluje od 1993. godine, dozvolu za upravljanje otpadom, njegov tretman i skladištenje na period od deset godina dobila je 2010. godine. Krajem prošle godine podnet je zahtev za izdavanje nove dozvole, prenosi sajt Grada.

J. Š.