UMETNIČKA KOLONIJA EČKA: „Slika 2017“

Najatraktivniji deo boravka u Umetničkoj koloniji Ečka, koja postoji već više od šest decenija bila je za većinu umetnika vožnja brodićem starim koritom Begeja, do Carske bare… Učesnike Umetničke kolonije Ečka „ Slika 2017“, koji ovih dana borave u Banatu, čekalo je jutros iznenađenje – vožnja avionom i panoramsko razgledanje Zrenjanina i okruženja.

Oni koji su želeli da imaju nezaboravno vazdušno iskustvo u banatskoj ravnici poleteli su sa Aerodroma Ečka. Pridružili su im se i novinari… Sve to je zabeležio urednik fotografije lista „Zrenjanin“ Jovan Njegović Drndak.

Kolonija 1U okviru 62. saziva umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka „Slika 2017″ boravi petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika. Njihov je zadatak da pojam slike u različitim kontekstima i medijima. Katarina Radović, Srđan Velјović, Nemanja Lađić, Miodrag Krkobabić i Tanja Vujinović posvećeni su fotografiji, video-radovima i instalaciji, bave se problemima identiteta, granicama društvenih tabua, kao i problemima socijalizacije.

– Zrenjanin je veoma lep iz vazduha – kaže Katarina Radović. – Sve vreme sam gledala, a manje fotografisala i taj doživljaj ću poneti. U okviru ove Kolonije radiću fotografije ljudi koji se vole i u braku su već decenijama. Potrudiću se da fotografijom izrazim ono što ih vezuje…

Kolonija 2I za druge učesnike Kolonije boravak u Paviljonu u Ečki, ambijent u okruženju Kaštela i druženje sa kolegama je, kako kažu, inspirativno…

Umetnička kolonija slika je organizaovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Selektor i kustos projekta je Sunčica Lambić-Fenjčev.

Kolonija 3Izložba radova učesnika „Slike 2017“ biće u decembru u Savremenoj galeriji Umetničke kolnije Ečka u Zrenjaninu.

B. Jajić

Foto: J. Njegović Drndak

Kolonija 5 Kolonija 6 Kolonija 7