Uručena oprema za reagovanje u vanrednim situacijama

U okviru projekta „Zajedničko upravljanje rizicima od poplava”, čiji je nosilac Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj „Banat” (RCR „Banat”), a koji se finansira putem IPA programa prekogranične saradnje Rumunija i Srbije, u sredu su ispred Gradske kuće prezentovana vozila i mehanizacija za brzo reagovanje na pojavu vanrednih situacija, koju je naš grad dobio u okviru projekta.
1-rcr-banat-logoDirektorka RCR „Banat” Irena Živković, svečano je ovom prilikom predala gradonačelniku Čedomiru Janjiću najsavremeniju opremu koja Zrenjanin i ceo Banat stavlja u poziciju najbolje opremljenih regiona u Srbiji za reagovanje u vanrednim situacijama.
– Ukupna vrednost projekta je 828.080 evra, s tim da je oprema koja je nabavljena za srpsku stranu koštala 434.500 evra. Počeli smo da ga realizujemo u aprilu ove godine, a završavamo ga do kraja godine, s tim da je sva oprema i mehanizacija, koja je trebalo da stigne i dopremljena u naš grad. Punu podršku realizaciji projekta pružio je Grad Zrenjanin, koji je, između ostalog, obezbedio i nedostajuća finansijska sredstav za nabavku opreme – rekla je Irena Živković i dodala da su u prethodnom periodu pribavljena četiri terenska vozila, a da su u sredu svečano uručena dva multifunkcionalna vozila za reagovanje u vanrednim situacijama, tri bagera, šest spasilačkih čamaca sa motorima i četiri mobilna agregata. Takođe, uručeno je još i šest mobilnih pumpi, deset muljno-otpadnih pumpi, 1400 metara samousisnih creva, 50 šatora, kao i 80 kompleta individualne opreme za lica angažovana na zaštiti i spasavanju.
Cilj projekta je povećanje bezbednosti stanovnika Banata u pograničnoj oblasti između Rumunije i Srbije, odnosno razvoj integrisanog prekograničnog sistema za prevenciju i upravljanje poplavama, sa ciljem unapređenja pripremljenosti lokalnih vlasti u Banatu i okrugu Timiš.
Ističući da je dobijena oprema dragocena, gradonačelnik Janjić je podsetio da je u prethodnom periodu dosta urađeno i na usavršavanju rada postojećeg Odeljenja za vanredne situacije, kao i da će u narednom razdoblju biti formirana i jedinica civilne zaštite.
– Oprema koju smo dobili značiće nam i u preventivnom radu, a bagere ćemo dati na korišćenje i javnim preduzećima Grada Zrenjanina, dok će specijalizovana vozila koristiti profesionalna jedinica Sektora za vanredne situacije- istakao je gradonačelnik Čedomir Janjić i dodao da je sva oprema smeštena u adekvatnom magacinskom prostoru.
Partner Regionalnom centru za društveno-ekonomski razvoj na ovom projektu je Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama – ADIVEST iz Temišvara, a do kraja godine će se sa ovom asocijacijom definisati planovi za zajedničko upravljanje rizicima od poplava na teritoriji rumunskog i srpskog dela Banata.
S. Vorkapić

1rcr-2 1rcr-3 1rcr-4 1rcr-5 1rcr-6