URUČENE NAGRADE „LETNЈE STRUČNE PRAKSE”: Bojana Drobnjak najuspešnija

Studentkinja završne godine informacionih tehnologija na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin”, Bojana Drobnjak najbolji je polaznik devetog ciklusa „Letnje stručne prakse” koju organizuju Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK), Unija poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanin, ova viskoškolska ustanova, a od pre sedam godina, pridružio joj se i Grad Zrenjanin koji izdvaja godišnje za ovaj projekat 600.000 dinara za honorare studentima. Njoj je nagrada, stipenidija ZREPOK-a od 120.000 dinara, uručena na današnjoj svečanosti na Fakultetu.

– Tromesečnu stručnu praksu sam radila u firmi „Keramika Jovanović”. Radila sam na izradi veb aplikacije za evidentiranje radnih sati. Iskustvo koje sam stekla mi je dragoceno jer – sasvim je drugačije kada radite u firmi. Drago mi je što je moj mentor bio Aleksa Piljević koji je završio Tehnički fakultet – kaže Bojana Drobnjak.

Druga je, po oceni komisije (prof. dr Eleonora Desnica, prof. dr Dejan Đorđević, prof. dr Dalibor Dobrilović, Budimir Jovanović i Miloš Trošić), Barbara Pruginić (praksu je obavljala u „Novaresu”), a treći je Stefan Hodoba (Stolarska radionica „Vud planet” – Wood planet).

Ove godine bilo je 19 kandidata, a koordinator na Fakultetu bila je prof. dr Dragana Glušac.

Polaznicima su se obratili i čestitali im na uspešno završenoj praksi prof. dr Dragica Radosav, dekanka TF „Mihajlo Pupin”, Dragoljub Bjeloglav, predsednik ZREPOK-a, Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika i Budimir Jovanović, jedan od poslodavaca. Oni su naglasili da je spajanje znanja i prakse bio pionirski korak koji je načinjen baš u Zrenjaninu, a da su, potom, i u drugim gradovima studenti dobili šansu da na ovakav način stiču neophodne veštine.

– Kandidati su radove – projekte, branili pred komisijom u petak. Zaista je bilo teško odlučiti ko je najbolji. Odlučivale su nijanse, što se vidi i po ukupnom broju bodova – rekla je prof. dr Dragana Glušac
Kako je rečeno, sledeći ciklus će biti jubilarni, deseti. Očekuje se i da će učestvovati još veći broj studenata i poslodavaca.

– Do sada je u „Letnjoj stručnoj praksi” učestvovalo blizu 150 studenata. Prema našim saznanjima, njih 70 odsto ima poslovni angažman – rekla nam je Izabela Kiš iz ZREPOK-a.

M. Bečejac

Foto: Jovan Drndak Njegović