PROMOCIJA MONOGRAFIJA O NP „TOŠA JOVANOVIĆ”: Amanet budućim istraživačima i ljubiteljima teatra

Retko koje pozorište u Srbiji, poput zrenjaninskog, može da se pohvali najstarijom zgradom, pozorišnim životom koji traje skoro 75 godina, kvalitetnim repertoarom, uspešnim glumcima i velikim brojem nagrada. Istorijat Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” sabran je u dve značajne monografije o kojima je bilo reči na promociji održanoj u četvrtak, 24. oktobra, na Kamernoj sceni „Todor Manojlović”.
Sećajući se važnih datuma u životu pozorišta, glumaca koji su u njemu provodili radni vek, anegdota, teških ali i onih uspešnih perioda govorili su književnik Stanko Ž. Šajtinac, autor prve, profesor Dragan Rajačić, autor druge monografije, a kritički osvrt na predstave dali su književnik Zoran Slavić i novinarka i urednica u listu „Zrenjanin” Ljiljana Bailović, čiji tekstovi su uvršteni u drugu knjigu.
Prva monografija obuhvata period od osnivanja pozorišta, izgradnje pozorišne sale, zatim se bavi i istorijatom predstava koje su igrane do vremena osnivanja profesionalnih pozorišta. Stanko Ž. Šajtinac je monografiju uradio na predlog tadašnjeg upravnika teatra Gorana Ibrajtera. Izdata je povodom obeležavanja 60 godina Dramske i 50 godina Lutkarske scene (1946/56-2006).
Drugo dopunjeno izdanje obuhvata mnogo kraći period, objašnjava autor Dragan Rajačić.
– Imao sam komociju da u trinaest godina bolje i preciznije sagledam repertoar. Mogao sam temeljnije da se posvetim svakoj predstavi i to je drugačije od prve monografije. Posao nije bio lak, jer je trebalo prikupiti sve podatke, obraditi ih i napraviti selekciju. Jako je važno da se autor ovakvog kapitalnog dela suzdrži od ličnih komentara jer knjiga treba da da objektivan sud o radu pozorišta – objasnio je Rajačić, koji je funkciju upravnika Pozorišta obavljao od 1997. do 1998. godine.
Kako je rekao, monografiju je koncipirao kao delo koje daje više prostora autorima, rediteljima, scenografima, kostimografima i drugima zaslužnim za opstanak ove isnstitucije.
Monografija ostaje u nasleđe budućim generacijama, kao i onima koji će istraživati i proučavati pozorišni život u Zrenjaninu.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović