URUČENE PRVE PENZIONERSKE KARTICE: Dokaz o statusu, mogući i popusti

Prvih 35 penzionera iz Zrenjanina dobilo je danas u gradskoj kući penzionerske kartice koje će koristiti umesto penzionih čekova. Ovom prilikom je bilo predviđeno da se uruči 60 kartica, a oni koji nisu mogli da dođu na dodelu, kartice mogu preuzeti u zrenjaninskoj Filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ostali penzioneri dobijaće pozive od Filijale kаda njihove kartice budu stizale iz Beograda.

Penzionerska kartica služi da, umesto čeka od penzije ili rešenja o penziji, dokaže status penzionera, objašnjava direktorica Filijale Zrenjanin Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Jasmina Živović Seljin.

– Kartica je lična i trajna, ne može se prenositi na drugoga i uz nju se mora pokazati i lična karta. Ona je dokaz o statusu penzionera. Ko izgubi karticu, moraće sam da doplati za izradu duplikata, koji košta 66 dinara. Za slučaj da se neko preseli, bez obzira koja filijala je izdala karticu, ona važi svuda. Svi imaju pravo na katice – korisnici starosnih, porodičnih, invalidskih, delimičnih invalidskih penzija od 50 odsto, kao i korisnici privremenih naknada – bivši invalidi rada druge i treće kategorije, takođe i deca, staratelji, hranitelji – svima će se određivati kartice. Kod porodičnih penzija prve kartice dobiće nosioci isplate jer su to često roditelji, a punoletna deca koja su korisnici uz majku moraće da podnesu zahteve kod nas na šalteru 11. Bez obzira na to, te kartice će biti besplatne – kaže Jasmina Živović Seljin.

DSC_0160

Ona dodaje da u Filijali Zrenjanin ima ukupno 43.000 penzionera, a u Gradu Zrenjaninu 28.985.

– Sada je promotivno izrađeno oko 60 kartica za Grad Zrenjanin, 10 po opštinama: Sečanj, Novi Bečej, Žitište, Nova Crnja. Ostali penzioneri će dobiti kartice kako budu štampane, stizaće u kontigentima, a mi ćemo pozivati korisnike i uručivati im kartice u našim ispostavama i u glavnoj zgradi u Filijali. Obaveza je da se kartica lično dostavi uz potpis primaoca, a ljudima koji neće moći da dođu u Fond da preuzmu, lično ćemo odneti karticu, samo je bitno da nam neko od porodice javi u kakvom je stanju osiguranik.

Korisnike penzionerskih kartica očekuju popusti u pojedinim gradskim ustanovama, kao i u nekim trgovinama.

– Grad Zrenjanin je pokrenuo proceduru da uz penzionersku karticu penzioneri dobiju povlastice koje se tiču preduzeća i ustanova u gradu. Za sada je dogovoreno da se dobiju popusti za korišćenje termina na bazenu, zatim na karte Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ i na članske karte u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ – kazao je pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.

Direktorica zrenjaninske Filijale Republičkog fonda kazala je da sada popuste penzionerima sa karticom u Zrenjaninu daju prodavnice „Ideja“, „Dis“ i „Gomeks“. Zrenjaninska Filijala Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje nalazi se u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića 2a.

M.M.

DSC_0161