URUČENI POKLONI PORODILJAMA:  Devojčica i dečak ulepšali novogodišnju noć u zrenjaninskoj Bolnici

Anamarija je prva beba rođena u Novoj 2018. godini na Ginekološko-akušerskom odeljenju Opšte bolnice „Đorđe Joanović“. Kada se sa majkom Sicilijom Munćan vrati u Radojevo, čekaće je brat Vladimir (11) i otac Živko Đaković.

– Ovo je najlepša Nova godina za mene – kaže za „Zrenjanin“ Sicilija Munćan. – Oduvek sam želela da imam devojčicu, a sad imam i dečaka i devojčicu.

Anamarija je rođena 1. januara u 3.25 časova, a u 9.30 časova je Zrenjaninka Ivana Lukić rodila dečaka koji nije odmah dobio ime.

05 (2)

Porodiljama je rođenje beba i Novu godinu, već po tradiciji, 1. januara, u ponedeljak, čestitao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, uručivši im prigodne poklone.

– Dolazak u porodilište svakog 1. januara jedan je od lepših poslova koje obavljam kao gradonačelnik – podseća Janjić i dodaje: – Jako mi je drago kada se uverim u dobre uslove u našem porodilištu i Bolnici uopšte. U gradskom budžetu smo i ove godine predvideli mere kako bismo stimulisali roditelje da se odluče na rađanje dece. Te mere su, između ostalog, jednokratna pomoć svim prvorođenim bebama novčanom nadoknadom od 50.000 dinara, zatim i za svako drugo i trećerođeno dete 35.000 dinara, a pomažemo i svim parovima da postanu roditelji, te smo starosnu granicu za vantelesnu oplodnju pomerili na 45 godina, što nas izdvaja u odnosu na druge gradove u Srbiji – kazao je on.

08 (1)

Uprkos merama u porodilištu Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ lane je rođeno manje dece nego prethodne godine, informisala je šefica Odseka za neonatologiju Opšte bolnice dr Svjetlana Ždrale: – Nastavlja se blagi trend pada nataliteta u 2017. godini. Prošle godine rođeno je 1.407 beba, što je za 10 manje nego 2016. godine ali shodno pozitivnim aktivnostima koje sprovode Grad Zrenjanin i Vlada Republike Srbije, verujem da će se pad nataliteta smanjiti – rekla je ona.

11

Kao i prethodnih godina, ovde je prošle godine rođeno više devojčica – 750, a dečaka 650. Među njima je osamnaestoro blizanaca.

– Povećan je i broj porođaja carskim rezom u skladu sa svetskim trendovima, u cilju zaštite majki, ali prevashodno dece – objasnila je dr Svjetlana Ždrale i dodala: – Takođe, u skladu sa željama majki, obavljaju se i bezbolni porođaji epiduralnom  anestezijom, što nas takođe svrstava u sam vrh porodilišta, ne samo u Srbiji, već i izvan njenih granica.

Kako je informisala direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ dr Ivana Tešić, novogodišnja noć je protekla mirno. Ona se takođe zahvalila gradonačelniku na uručivanju poklona.

Anamarija će uskoro dobiti i auto-sedište, kao i druge bebe koje budu rođene u Zrenjaninu početkom ove godine, koje tradicionalno poklanja Savet za bezbednost  saobraćaja na putevima.

Branka Jajić

Foto: Aleksandar Blanuša