USPEŠNI PILOTI MLADEN DRAGIĆ I NEMANJA IVANOVIĆ NE ZABORAVLJAJU RODNI GRAD

U AK „Zrenjanin” prvi put smo zamahali krilima

Iako su pilotske karijere započeli pre nešto više od 20 godina, letovi koje su obavljali poslednjih sedmica za zrenjaninske pilote Mladena Dragića i Nemanju Ivanovića imaju poseban značaj. Naime, kao piloti nacionalne kompanije „Er Srbija” u toku vanrednog stanja učestvovali su u dovoženju sugrađanja „zarobljenih” na aerodromima u inostranstvu, kao i neophodne medicinske opreme iz Kine.
Činjenica da su se baš dvojica Zrenjaninaca našla u ovoj specifičnoj, ozbiljnoj profesiji, a naročito u ovakvim okolnostima, nije slučajnost jer naš grad jeste istinska kolevka vazduhoplovaca na ovim prostorima, ponosno ističu Mladen Dragić i Nemanja Ivanović.
Obojica su kapetan-instruktori u nacionalnoj aviokompaniji „Er Srbija”, a prešli su istovetan obrazovni i profesionalan put. Karijere su započeli devedestih godina prošlog veka u Aeroklubu (AK) „Zrenjanin” kao piloti jedrilica. Potom su završili master studije, stekavši zvanje saobraćajnog inženjera vazduhoplovnog smera. Radili su kao instruktori letenja za sve tipove obuka, a takođe su bili kapetani u nacionalnoj aviokompaniji Crne Gore „Montenegro erlajns”.
– Letovi tokom vanrednog stanja imaju posebnu ulogu u karijeri, kako s aspekta odgovornosti, tako i emotivno jer je zaista velika čast biti u prilici da pomogneš svom narodu i državi u ovako složenim okolnostima usled pandemije virusa. Takođe, letovi za Kinu bili su i profesionalni izazov zbog složenosti u pogledu pripreme i lične izdržljivosti – navode Mladen Dragić i Nemanja Ivanović.


Obojica pripadaju grupi od oko desetak Zrenjaninaca koji su angažovani u vazdušnom saobraćaju u zemlji i inostranstvu i koji potiču iz AK „Zrenjanin”. Rado se sećaju tih dana kada su se zaljubili u vazduhoplovstvo.
– Prve pilotske snove počeli smo da ostvarujemo u našem Aeroklubu „Zrenjanin” kao jedriličari, a onda i kao sportski piloti na avionima. Ostaće u sećanju dobra druženja, prava pilotska atmosfera, trenuci kada smo svi stvarali današnji aerodrom „Ečka” kroz mnogobrojne radne akcije, mesecima provodeći po cele dane zajedno i živeći kao jedna porodica. Veći deo članova te naše vazduhoplovne porodice je sad, s ponosom ističemo, uspeo u raznim oblastima vazduhoplovstva – kao piloti u saobraćaju u Srbiji i u inostranstvu, zatim u poljoprivrednoj avijaciji, potom kao instruktori letenja, u vojnom letenju, takođe i kao vazduhoplovni inženjeri i mehaničari. Svi smo ponosni što potičemo iz našeg Aerokluba – ističu Dragić i Ivanović.
Kako kažu, više puta se desilo i da su letačku posadu kapetan – kopilot u nacionalnoj aviokompaniji činili Zrenjaninci.
Ipak, AK „Zrenjanin” danas nema nikog od članova koji su potekli iz Kluba, odnosno nijednog od vazduhoplovaca iz Zrenjanina, sa žaljenjem konstatuju Mladen Dragić i Nemanja Ivanović.
– Sticajem niza okolnosti svi oni iščlanjeni su u prethodnom periodu. Tako klub sa tradicijom od 90 godina, koliko se navršilo decembra 2019, nema u svojim redovima „klince” koji su tu prvi put zamahali krilima i poleteli. Tada nismo slutili da ćemo dosegnuti visine i letove poput ovih za Kinu, na ponos voljenog Aerokluba. Zrenjaninski vazduhoplovci jesu spremni da pomognu razvoj vazduhoplovnog sporta u svom gradu znanjem i stručnošću, i to u mnogo većoj meri nego što je do sada bilo moguće, najpre vođeni ljubavlju prema Zrenjaninu i Klubu. Možda bi bio pravi trenutak da sa navršenih 90 godina, Aeroklub „Zrenjanin” ponesu njegovi klinci i nastave bogatu tradiciju – navode naši sagovornici. Dodaju da ostaje nada da će ponovo neki novi mladi Zrenjaninci zamahati krilima i napraviti prve letove nad svojim gradom.
Milana Maričić