VANREDNO STANJE DANAS: Red za banku

Nakon što je juče uveče na teritoriji cele države proglašeno vanredno stanje, u gradu je relativno mirno, manje je ljudi na ulicama, međutim u centru grada red je ispred banke, a kako saznajemo, ima gužvi i u pojedinim superkmarketima.

Jedan od važnih saveta lekara po pitanju novog koronvirusa jeste da je potrebno održavati međusobno rastojanje od jednog do dva metra.

Juče je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije najavio sednicu Vlade na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

Prema Ustavu Srbije, kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana, Narodna skupština proglašava vanredno stanje, a kada ona ne može da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade.

Odluka o vanrednom stanju važi najduže 90 dana. Po isteku ovog roka, Narodna skupština ga može produžiti za još 90 dana.

Po proglašenju vanrednog ili ratnog stanja, dozvoljena su odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom, i to samo u obimu u kojem je to neophodno.
Mere odstupanja ne smeju da dovedu do razlikovanja na osnovu rase, pola, jezika, veroispovesti, nacionalne pripadnosti ili društvenog porekla.

M.M.

Foto: J. Nj. Drndak