VEČERAS U GRADSKOJ KUĆI: Zvuci flaute i harfe dua „Floral“

Koncert dua „Floral“ biće održan danas, 7. oktobra, u baroknoj sali gradske kuće u 19 časova. Ulaz je slobodan. Duo „Floral“ čine Stana Krstajić – solo fautustkinja Beogradske filharmonije i Milena Stanišić – redovna profesorka harfe na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Program ovog koncerta čine kompozicije koje se razlikuju po stilu komponovanja i muzičkom sadržaju, i predstavljaju visok domet stvaralaštva za ova dva instrumenta. Duo flauta-harfa je tokom poslednjih 150 godina postao jedan od omiljenih dua kojem kompozitori kako u svetu, tako i kod nas, posvećuju svoja dela. Na programu će se naći dela Dejana Despića, Dušana Radića, Petra Konjovića, Ivane Stefanović, Miloša Raičkovića, Dragane Jovanović,Gabriela Forea, Vilija Hesa i Žozefa Lobera.

Duo „Floral“ nastao je pre više od 20 godina i od tada je neprekidno aktivan i kao duo, i u saradnji sa drugim muzičarima (Pavle Aksentijević, Panta Veličković, Olivera Đurđević, Ognjen Popović, kvartet Rubikon, Rastko Popović).

Pored redovnih koncerata, duo je vrlo aktivani na drugim poljima. Tokom dve godine je aktivno učestvovao u radionici za decu i mlade sa Daunovim sindromom. Takođe je održao koncerte za brojne društveno osetljive grupe (za slepe i slabovide, autističnu decu, osobe lečene od alkoholizma itd). Duo ima objavljena dva kompakt diska, a treći – sa muzikom za flautu i harfu srpskih kompozitora trenutno je u fazi postprodukcije.