VEĆINA U SKUPŠTINI ODLUČILA – Pristupa se izradi Plana detalje regulacija farme kod Banatskog Despotovca

Nakon pauze, u nastavku današnje sednice gradskog parlamenta, skupštinska većina izglasala je odluku o pristupanju javno-privatnom partnerstvu u oblastima proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom i prirodnim gasom, delatnostima JP „Gradska toplana“. Drugom značajnom dopunom skupštinskog dnevnog reda, takođe voljom odbornika vladajuće koalicije, aminovana je Odluka o izradi plana detaljne regulacije radnog kompleksa – farme u katastarskoj opštini Banatski Depotovac, doneta na zahtev Ministarstva poljoprivrede od 1. novembra.

Direktor „Gradske toplane“ mr Aleksandar Starčević je pojasnio da se javno – privatnom partnerstvu pristupa kako bi se „Gradska toplana“ rasteretila velikih finansijkih obveza i u većoj meri posvetila osavremenjavanju poslovanja i poboljšanju energetske efikasnosti. Ovo bi se postiglo pronalaženjem privatnog partnera, sposobnog da preuzme deo troškova tekućeg poslovanja Toplane, a naplatom isporučene energije i gasa bi ostvarivao profit. Ovo bi rasteretilo i inače prezaduženu Toplanu I pomoglo joj da nastavi realizaciju poduhvata povećanja energetske efikasnosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odbornici „Dosta je bilo“ su nakon ovog objašnjenja napustili sednicu. Kao razlog, šef odborničke grupe Aleksandar Korovljev rekao je da su odbornici materijal za ovu tačku dnevnog reda dobili svega nekoliko minuta pre nastavka sednice. Time je onemogućena kvalitetna rasprava o veoma ozbiljnim pitanjima, izjavio je Korovljev.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Površina obuhvaćena budućom farmom kod Banatskog Despotovca je 53,5 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Izrada plana detaljne regulacije poverena je Direkciji za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina. Nakon izrade plana slede dva javna uvida u ovaj plan i javna rasprava, a potom i razmatranje u Skupštini grada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odbornici opozicije koji su preostali u sali, iskoristili su pravo da ne glasaju, a odbornici većine nisu tražili nikakvo pojašnjenje, pa ni o tome da li se radi o farmi svinja nemačke kompanije „Tenis“.

M.Sn.