ODBORNICI USVOJILI SVE TAČKE SA POSLEDNJEG GRADSKOG VEĆA

Ne obaziru se na predloge opozicije

Voda i vazduh bile su najvažnije teme na skupštinskom zasedanju prošlog petka, 22. septembra. Glasanje je proteklo glatko kao i uvek, ali se ovoga puta više odbornika našlo za govornicom nego što je uobičajeno. Među njima su bili opozicionari, čijih je svih 20 predloga dopuna dnevnog reda odbijeno, ali i predstavnici SNS-a koji su hvalili usvojene odluke.

O DIREKTORU „TOPLANE” DRUGI PUT
Grad će izraditi Plan kvaliteta vazduha za period od 2024. do 2029. To je dužan da uradi jer je u poslednjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine utvrđeno da vazduh Zrenjanina spada u treću kategoriju kvaliteta u kojoj je prekoračena propisana vrednost suspendovanih čestica PM10. Rok za izradu nacrta Plana je 10. novembar, a za usvajanje januar naredne godine.
„Zeleno svetlo” su dobili i Plan generalne regulacije Perleza, Odluka o uređenju Grada, Strategija za mlade. Usvojena je odluka kojom je Palata srpske zadružne banke (Dom sindikata) iz republičkog prešla u vlasništvo Grada. Plan je da se u ovo zdanje preseli Savremena galerija.
Prema rečima zamenika gradonačelnika Saše Santovca, Plan generalne regulacije Perleza daje priliku za projektovanje kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda. Pohvalio je akt omladinske strategije, poručivši da lokalna samouprava želi da čuje mišljenje mladih.
– Značajno je smanjena nezaposlenost, a mladi se više ne suočavaju s problemima zapošljavanja.Budućnost mogu da planiraju u svom gradu – rekao je Santovac.
Tačka koja se odnosila na razrešenje i imenovanje direktora JKP „Gradske toplane” skinuta je sa dnevnog reda.

PREKORAČENI ROKOVI
Odbornici grupe Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražili su informacije o tome kada će građani dobiti zdravu pijaću vodu.
– U aprilu je istekao rok koji je premijerka zacrtala za dobijanje tehnički ispravne vode, a ovih dana ističe i rok kada je trebalo da bude završena fabrika vode. Vidimo da rezultata nema, a Zrenjaninci nemaju nikakve informacije o tome šta se dešava – navela je Bojana Begović, šefica odborničke grupe LSV-a. Podsetila je i da su radovi na poslednjoj deonici obilaznice najavljeni za proleće, a da nisu započeti.
– Građani nam se žale na gužve u saobraćaju koje se stvaraju velikim delom zato što nema obilaznice. Teretni saobraćaj se odvija u gradskim ulicama. Ni najavljeni autoput Novi Sad– Zrenjanin–Beograd nije još započet, a očigledno se još uvek ne zna ni trasa – poručila je Bojana Begović.

Zoran Sandić iz Novog DSS-a je pitao gradonačelnika Sima Salapuru kada će podneti ostavku.
– S svojim partijskim saradnicima pokušali ste 16. septembra da sprečite Ustavom zagarantovano pravo na političko delovanje i okupljanje Novog DSS-a, narušivši time ugled institucije gradonačelnika – istakao je Sandić.

„ČISTOĆA” DOBIT ULAŽE U OPREMU
Opozicioni odbornik je pozdravio donošenje Plana kvaliteta vazduha pod uslovom da on ne bude „mrtvo slovo na papiru”.
– Već smo sa građanima dali doprinos da veliki problem vazduha usled nesnosnog mirisa iz „Prekona” bude rešen. Sada je pred nama potencijalno novi izazov. Studija o proceni uticaja na životnu sredinu kompanije „Linglong” kaže da će ova fabrika dnevno prizvoditi 803 tone guma. Iz 66 dimnjaka dnevno će izbacivati 103.000 metara kubnih čestica. Veliku količinu otpadne vode ispuštaće u Begej, a prečistač otpadnih voda još nije ni u najavi. Zbog toga ćemo pratiti da li će ova kompanija poštovati ekološke standarde – poručio je Zoran Sandić.
Odbornici SNS-a Nenad Joksimović, Branka Vlaisavljević i Lepa Arambašić pohvalili su Strategiju za mlade, formiranje Saveta za rodnu ravnopravnost i osnivanje nagrade Nestor Dimitrijević.
Usvojeni su izveštaji „Javnog preduzeća za urbanizam”, Turističke organizacije i Saveta za zdravlje. Skupština je potvrdila i odluku Nadzornog odbora JKP „Čistoća i zelenilo” da se celokupna ostvarena neto dobit iz prethodne godine u iznosu oko 30 miliona dinara uloži u nabavku opreme.
Ljubomir Erdeljan (Novi DSS) je poručio da su izveštaji javnih preduzeća i ustanova postali obesmišljeni jer se ništa kvalitativno ne menja u njihovim poslovanjima.
Grad će dobiti novi događaj od javnog značaja. Reč je o „Danima sportskih manifestacija i reprezentacija” čiji je cilj promocija zdravog života i fer-pleja.

Miroslava Malbaški

  • O URBANIZMU
    – Potrebno je pod hitno menjati planske dokumente, grad razvijati u širinu, a ne u visinu. Preti nam sveopšte betoniranje, ugrožavanje zone porodičnog stanovanja i grad bez dovoljno parkinga, zelenila, igrališta. Treba nam grad po meri čoveka, a ne po meri investitora. Potrebno je reagovati dok ne bude kasno – poručio je Zoran Sandić.