VEĆNICI GRADA ZRENJANINA O URBANISTIČKIM PLANOVIMA

Analiziran rad javnih preduzeća

Javna preduzeća čiji je osnivač Grad Zrenjanin – „Gradska toplana”, „Vodovod i kanalizacija”, „Čistoća i zelenilo”, „Pijace i parkinzi” i Javno preduzeće za urbanizam, sprovela su neophodne mere štednje, a kvalitetu usluga data je prednost u odnosu na sticanje profita.
Ovo je konstatacija i ocena koju je, prošlog petka, nakon sednice Gradskog veća Zrenjanina, u izjavi za medije potvrdio i zamenik gradonačelnika Saša Santovac. On je pri tome istakao da je analiza rada i postignutih rezultata ovih javnih preduzeća, sprovedena po zahtevu Ministarstva privrede i da će Ministarstvu biti prosleđena.
Najobimnije su analize poslovanja „Vodovoda i kanalizacije” i „Gradske toplane”. „Vodovod” je u više navrata koristio subvencije i druge vidove podrške iz budžeta Grada radi podizanja kvaliteta vodosnabdevanja, u visini od 177,9 miliona dinara, a ima i kreditno zaduženje od 632 miliona dinara.
„Gradska toplana” je, zbog manjeg obima grejanja, i pored dobrog rada svojih radnika i stručnjaka, zabeležila poslovni gubitak od 82 miliona dinara. Kreditna zaduženost je visoka: iznosi 388,6 miliona dinara.
Manji gubitak od 3,35 miliona dinara beleži i JKP „Pijace i parkinzi”, ali Veće konstatuje da se realizuju mere da se on eliminiše.

URBANISTIČKE ODLUKE
Među tačkama dnevnog reda na sednici Gradskog veća u petak, od većeg značaja su i usvajanje Plana generalne regulacije (PGR) Melenaca i odluka da se pristupi izradi PGR SOS „Rusanda”.
Plan će izraditi Javno preduzeće za urbanizam, a njegovu izradu finansiraće firma „Messer Tehnogas” – proizvođač i prometnik tehničkih i medicinskih gasova i opreme, koja planira da na ovom prostoru podigne postrojenje za ukapljavanje (pretvaranje u tečnost) ugljen-dioksida – nusprodukta obližnje bušotine Naftne industrije Srbije.
Prema odluci Veća, Grad će u javnu svojinu pribaviti 10 ari i 88 kvadratna metra izgrađenog i neizgrađenog građevinskog zemljišta u ulici Dr Zorana Kamenkovića (nekadašnji „Stočar”, kasnije „Promes”). Ruševni objekti, pravo ruglo, biće srušeni i na tom mestu uređen savremeni parking.

ŠTA ĆE SE PRODAVATI
Veće je takođe odlučilo da se pribavi u javnu svojinu Grada Zrenjanina 11,5 hektara gradskog građevinskog zemljišta radi izgradnje centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, po ceni od 943,50 dinara po kvadratnom metru.
Značajna odluka je i kupovina 38 ari 61 kvadratnog metra neizgrađenog zemljišta u zoni Peskare, radi uređenja parkinga.
Veće je utvrdilo i godišnji plan otuđenja građevinskog zemljišta za 2020. godinu. Radi se o 74 parcele različitih veličina, dobro infrastrukturno opremljenih: 70 u Zrenjaninu i po jednoj u Stajićevu, Melencima, Jankovom Mostu i Belom Blatu. Planirano je opremanje radnih zona, izgradnja objekata porodičnog i višeporodičnog stanovanja i izgradnja sportsko-rekreativnih objekata.
Veće je prihvatilo Plan rada dela Apoteke Zrenjanin koji je, posle sklapanja koncesionog ugovora za Apotekom „Janković”, ostao u nadležnosti Grada, sa četvoro zaposlenih. Deo Apoteke koji je pod upravom grada Zrenjanina, planira prihode i rashode od 21,3 miliona dinara, od čega bi 11 miliona bilo iz gradskog budžeta, 10 miliona od prodaje lekova i 300.000 dinara takozvanih mešovitih i prihoda koji se u ovom momentu ne mogu predvideti.
Posebnim odlukama precizirane su aktivnosti Službe vaninstitucionalne zaštite Gerontološkog centra i Ustanove za pružanje usluga socijalne zaštite „Most” za tekuću godinu.

  • SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
    Gradsko veće je, sledeći primer većeg broja gradova Evrope, odlučilo da u gradu bude, na pet lokacija, postavljeno spomen- obeležje „Slopesrtein” (kamen spoticanja), u znak poštovanja prema nekadašnjim žiteljima našeg grada, stradalim u Holokaustu. „Kamen spoticanja” je i opomena da se tako nešto više nikada ne ponovi, a u Zrenjaninu će ta obeležja biti ispred domova stradalih jevrejskih porodica, Ekštajn, Kinstler, Ivanji, Elek i Đafraš.
    Odluka je doneta na inicijativu Jevrejske opštine Zrenjanin. „Kamen spoticanja” je delo vajara Gintera Demninga, malih je dimenzija ( 96 sa 96 sa 100 milimetara).M. S-n.

M. Sn.