VENČANJA SVE MANJE – ALI I RAZVODA U SREDNJOBANATSKOM OKRUGU

Korona poremetila životne planove

Nema sumnje da je pandemija virusa kovid 19 poslednjih godinu-dve dana mnoge odvratila od odlaska kod matičara. Tokom 2020. godine u našoj zemlji sklopljeno je gotovo 12.000 brakova manje nego 2019. godine. Broj crkvenih venčanja praktično je prepolovljen, a ovako dramatičan pad sociolozi tumače činjenicom da u našoj kulturi i tradiciji dominiraju velike svadbe od 200 i više zvanica. Navedene svetkovine niko nije smeo da pravi plašeći se da će se gosti zaraziti koronom. Kod demografa navedeni podaci bude pesimizam – oni strahuju da će zbog pada broja venčanja neminovno doći i do smanjenja novorođenih beba. Ne treba zaboraviti da se više od dve trećine dece u Srbiji rađa u braku.
Pred matičarima u Srednjobanatskom okrugu godišnje se venča oko 550 parova. Od toga najveći broj je u Zrenjaninu, a potom u Novom Bečeju (91), Žitištu (55), Sečnju (40) i Novoj Crnji (30). Među onima koji su se venčali tokom 2020. godine bio je i 21 mladoženja koji je imao 60 i više godina, dok je nevesti u tom razdoblju bilo 12.
U Službi matičara u zrenjaninskoj Gradskoj upravi kažu da postoje slučajevi kada su im mladenci već poznati iz ranije sklopljenih brakova.
– Prošle godine su DA na venčanju rekli mlađi parovi. Bilo je dosta onih koji su u 2019. godini odustali zbog mera protiv kovida, pa su brak sklapali tokom 2020. i 2021. godine. Primetno je da su aktuelni meseci za venčanje septembar, oktobar, maj, a nije retko i tokom novembra – rekla je u izjavi za Radio televiziju Vojvodine Diana Đermanović, matičarka u našem gradu.Prema podacima Osnovnog suda u Zrenjaninu, tokom prošle godine 161 par podneo je zahtev za razvod braka preko tužbe, dok je 201 par sporazumno okončao bračnu zajednicu. Razlozi za razvod su razni – ima nasilja u porodici, ali i preljube, a postoje i oni koji se tokom procesa pomire. Među razvedenim muškarcima i ženama u srednjem Banatu najviše je onih između 40 i 49 godina starosti.
– Imala sam nekoliko slučajeva da se parovi pomire, ali to pre nego što podnesem tužbu za razvod braka ili sporazumnog razvoda. Za vreme trajanja parnice nisam imala ni jedan slučaj da su se predomislili i odustali od toga. Međutim, pamtim nekoliko primera kada su se godinu, dve ili tri nakon razvoda pomirili bivši supružnici – navela je za RTV Bojana Tabaković, advokatica.

Prema podacima Zavoda za statistiku, razvedeni brakovi najčešće traju do četiri godine, dok su po brojnosti sledeći oni koji se okončavaju nakon 25 godina zajedničkog života.
Statistika svedoči da se parovi u Srbiji sve kasnije odlučuju za zajednički život. Prosečni mladoženja u Srbiji pred matičara najčešće dolazi s navršenih 35 godina, a nevesta najčešće kod nas baca bidermajer tek sa 31,5 godina. Mit o suprotnostima koje se privlače kad je reč o nacionalnoj pripadnosti uverljivo ruši bračna statistika – pred matičara najčešće stupaju supružnici iste nacionalnosti (u 87 odsto slučajeva), a i iste školske spreme (u 70 procenata) kao i partneri koji su ekonomski aktivni (u polovini slučajeva). Zanimljivo je da svaki peti brak sklope supružnici istih grupa zanimanja, što je još jedna potvrda teze da se srodna bračna duša neretko nalazi na spisku zaposlenih u istoj firmi.

S. Vorkapić