NATAŠA BOŽIĆ IZ ZRENJANINA SLAŽE SUNCE U TEGLE

„Domaće iz Banata” – i slatko i slano

Moja želja od malih nogu, kako bi se reklo, bila je da se bavim hranom. Ali, eto, završila sam višu ekonomsku školu, udala se, imamo dve devojčice, radim… Samo, želja ostaje želja. Najpre sam razmišljala da pravim kozji sir, ali za to nisam imala uslova. Potom smo mama Jela i ja počele da pravimo zimnicu od voća i povrća: džemove, ajvar, slatka, sokove, turšije, salate, likere… Tako udružene, napravile bismo ukusne proizvode, zimnice, za nas, rodbinu, prijatelje… Pune police. Onda su prijatelji naših prijatelja probali, pa im se dopalo i pitali su da li bi mogli to negde da kupe – priča za naše novine Nataša Božić. Ova Zrenjaninka poput magije, spaja u zimnici tradicionalne recepte i nove, poput sirupa od limuna i đumbira, od cvekle, limuna i šargarepe, ali i neizostavne zove… Ili mariniranog belog luka, koji je veoma zdrav, a ovako pripremljen izgubi karakterističan miris zbog koga ga mnogi i izbegavaju.
Kada je prošle godine na Motelu bio organizovan humanitarni bazar, pozornost posetilaca izazvala je upravo tezga sa zimnicom. Bilo je tu raznih proizvođača, a novac od prodatih proizvoda bio je usmeren za lečenje dece. Pažnju je naročito privlačila etiketa na tegli – nasmejana domaćica, kao i slatko od smokava. Bilo je poput ćilibara, i bilo je teško ne kupiti ga. Naravno, i ukus je bio savršen. Mnogi su tek tad saznali da „ćilibar slatko” pravi Nataša koja se odaziva i učestvuje u mnogim dobrotvornim akcijama.
– Mama i ja smatramo da proizvod mora da bude od kvalitetnih sastojaka. Onda sledi ono što domaćice znaju – seckanje, mlevenje, barenje, pečenje, pa sve do iznošenja na sto i pohvala domaćicama – uz smeh nam priča Nataša.

– Želela sam da i etiketa bude prepoznatljiva, a na njoj rukom ispisano šta je u tegli. Meni se dopadaju slatko, kompot i pekmez od višnje, postoji i varijanta pekmeza od pomoradže, ili skuvanog sa bundevom. Naravno, svako može da izabere po svom ukusu – šipak, jagode, kupine, dunje, šljive i – lubenice. Da se skuva slatko od kore lubenice, treba mnogo vremena jer se kora isečena na kockice kuva u osam voda do konačne pripreme. Ukus je lep, pomalo kao ratluk – saznajemo od Nataše. Na pitanje da li i ćerke pomažu, odgovara – da, ali kao degustatorke.
Čini se da je pekmez od kajsija najpopularniji, kao i tradicionalni ajvar u svim varijantama – blagi, blago ljuti i – ljuti. U ponudi je i paprika, barena i pečena, punjena sirom u ulju, pečene feferone, paradajz, kuvani i mleveni, kao i varijacije turšije: krastavac sa šargarepom, ljuta salata od šargarepe… Od začina koristi mirođiju, celerov list, lovor, biber u zrnu, slačicu, korijander… Što bi se reklo – svega ima na volju.
Zima polako troši preostalu zimnicu. A uskoro će stići sveže voće povrće, i eto posla za vredne domaćice.

Milena Bečejac