VIŠE SVEDOKA POTVRDILO DA JE KRLIĆ PSOVAO BUBNjEVIĆA I PRETIO MU, ALI KRIVIČNA PRIJAVA ODBAČENA

Slučaj ide na Prekršajni sud

Ukoliko bi se prihvatio deo iskaza oštećenog – Dalibora Bubnjevića da mu je osumnjičeni – Mirko Krlić zadao udarac otvorenom šaku u predelu lica, taj udarac ne čini obeležje krivičnog dela – ugrožavanja sigurnosti koje se Krliću stavlja na teret – deo je obrazloženja Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu (OJT) koje je odbacilo krivičnu prijavu glavnog i odgovornog urednika lista „Zrenjanin” Dalibora Bubnjevića protiv narodnog poslanika Mirka Krlića.
OJT je donelo rešenje 3. januara ove godine i u njemu se navodi da postupanje Krlića ima obeležje prekršaja, a ne krivičnog dela, te da će zato zahtev za pokretanje postupka biti podnet Prekršajnom sudu u Zrenjaninu.
Incident između glavnog i odgovornog urednika „Zrenjanina” i predsednika Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije desio se 30. marta 2018. godine tokom manifestacije „Sijelo Hercegovaca i prijatelja” u Hotelu „Vojvodina”, kada ga je, prema tvrdnjama Bubnjevića, udario Krlić. Narodni poslanik je to demantovao.

ISKAZ GLAVNOG I ODGOVORNOG UREDNIKA „ZRENJANINA”
Osim Bubnjevića i Krlića, iskaze Tužilaštvu dalo je i nekoliko prisutnih na skupu u „Vojvodini”: šefica dopisništva RTV-a Jelena Milićević, direktorka RTV „Santos” Dubravka Popović, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin, odbornik gradske skupštine Siniša Vukić, privrednik Zoran Dimitrić, kao i radnici obezbeđenja Kosta Grbo i Branislav Ikonov.
Glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin” je izjavio, kako piše u rešenju Tužilaštva, da je problem na manifestaciji nastao kada je prišao da pozdravi Sašu Santovca i ostale koji su sedeli za stolom, a među kojima je bio i Mirko Krlić. Predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje tada počeo da ga psuje, zapretivši: – Videćeš ti svoga boga.
Bubnjević je izjavio da nije reagovao, već da se vratio za svoj sto, gde je sedeo sa Jelenom Milićević, Dubravkom Popović i Zoranom Dimitrićem. Posle sat vremena njima se pridružio Mirko Krlić, nazvavši Bubnjevića pogrdnim imenom. – Budeš li nastavio da pišeš o fabrici vode i mojim ćerkama, jebaću ti mater! Zaboravi ti mene, pa ću zaboraviti i ja tebe – naveo je Bubnjević Krlićeve pretnje, što je deo iskaza u rešenju Tužilaštva.
Dalje je naveo da ga je Krlić kasnije pratio do toaleta, odakle je isterao Sinišu Vukića, rekavši mu da će Bubnjević sada da dobije šta zaslužuje. Njih dvojica su tako ostali sami, a Krlić mu se unosio u lice uz reči:
– Sada ćeš dobiti ono što zaslužuješ, zapamtićeš me dobro, i setićeš me se svaki put kada budeš pisao – a zatim ga je udario.
Tada je u toalet ušao Zoran Dimitrić, koji je rukama obuhvatio Krlića, omogućivši Bubnjeviću da izađe. Kako je izjavio Tužilaštvu, Bubnjević je koleginici Jeleni Milićević ispričao šta se desilo, nakon čega je ona obavestila Dragana Ćapina i obezbeđenje, čiji je pripadnik do kraja večeri sedeo sa njim za stolom. Posle desetak minuta pored njih je prošao Krlić, dobacivši glavnom i odgovornom uredniku „Zrenjanina” da će svaki put proći ovako kada bude pisao o njegovim ćerkama i fabrici vode, svedočio je Bubnjević.

SVEDOCI: DELOVALO JE DA BI KRLIĆ FIZIČKI NAPAO
Navode urednika lista „Zrenjanin” o tome kako je Krlić prišao i pretio potvrdili su i ostali prisutni za njegovim stolom.
Jelena Milićević je izjavila Tužilaštvu da je Mirko Krlić došao i počeo da vređa i proziva Bubnjevića zbog njegovog pisanja. Zoran Dimitrić je svedočio da se Krlić tom prilikom ponašao agresivno, da je udarao šakom o sto i da je opsovao urednika „Zrenjanina”, rekavši mu da ne uzima više njegovu decu u usta. Dubravka Popović je opisala Tužilaštvu da se u tom momentu osetila ugroženo i da je ceo događaj bio izuzetno strašan, te da je delovalo kao da bi Krlić mogao fizički da napadne Bubnjevića.
O dešavanjima u toaletu, svedočili su Siniša Vukić i Zoran Dimitrić. Vukić je kazao da je prilikom izlaska iz toaleta sreo Krlića, te da nije video niti čuo šta se tamo dešavalo. Dimitrić je izjavio da je primetio da je Krlić žurno otišao u toalet, a kada je saznao da se tamo već nalazio Bubnjević, otišao je za njim. Na vratima je zatekao Sinišu Vukića i čuo kako Krlić psuje Bubnjevića. Delovalo je kao da će da ga udari, kazao je Dimitrić u Tužilaštvu, zbog čega ga je zadržao rukom kako bi urednik „Zrenjanina” izašao iz toaleta.
Iako su Dalibor Bubnjević i Jelena Milićević tvrdili da je nakon toga, prolazeći pored njihovog stola, Krlić još jednom zapretio uredniku „Zrenjanina”, Dimitrić i radnici obezbeđenja Kosta Grbo i Branislav Ikonov svedočili su da se narodni poslanik nije više obraćao Bubnjeviću.
– Tokom 19 godina bavljenja novinarstvom, nisam doživeo da budem fizički napadnut niti izložen pretnjama ili vređanju zbog članaka koje sam pisao – istakao je Dalibor Bubnjević prilikom svedočenja u OJT. Udruženje novinara Srbije zatražilo je početkom aprila prošle godine od predsednika Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Mirka Krlića da podnese ostavku. Podršku uredniku lista „Zrenjanin” putem saopštenja tada su pružili i udruženja Zrenjaninski socijalni forum i Skaska, kao i gradski odbori Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

 • NISU NIŠTA VIDELI NI ČULI
  Gradski čelnici koji su bili pristuni na manifestaciji, nisu čuli da je Mirko Krlić psovao i vređao urednika „Zrenjanina”. Zamenik gradonačelnika Saša Santovac izjavio je Tužilaštvu da je Bubnjević prišao njihovom stolu da se pozdravi, te da je razgovarao sa Krlićem i pritom pomenuo neki stan, na šta mu je narodni poslanik rekao da beži od stola. Takođe je rekao da ne može da se izrazi o sadržini njihovog razgovora jer je bila glasna muzika.
  Pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin u svojoj izjavi je naveo da mu je Santovac sugerisao da je došlo do svađe između Bubnjevića i Krlića, nakon čega je on pozvao radnike obezbeđenja. Izjavio je da je video da se Bubnjević i Krlić raspravljaju, ali da mu nije bilo poznato da li je bilo konflikta u toaletu. Ćapin je takođe objasnio tokom svedočenja da on u tom trenutku nije znao da se desilo nešto što bi trebalo prijaviti policiji.
  Odbornik gradske Skupštine Siniša Vukić naveo je Tužilaštvu da nije znao da se išta dogodilo u toku večeri, te da nije video nikakvu raspravu između Bubnjevića i Krlića.

 

 • PSOVANJE MAJKE NIJE KVALIFIKOVANA PRETNJA
  Donevši odluku o odbacivanju krivične prijave Dalibora Bubnjevića protiv Mirka Krlića, Osnovno javno tužilaštvo je zaključilo da se u radnjama osumnjičenog ne stiču sva bitna obeležja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti (Krivični zakon, član 138).
  – Potrebno je da postoji kvalifikovana pretnja, odnosno pretnja kojom se stavlja u izgled tačno određeno zlo – i to da će se neposredno napasti na telo ili život pasivnog subjekta, što u konkretnom slučaju ne postoji – navodi se u rešenju OJT uz dodatno objašnjenje: – Iz izjave oštećenog proizilazi da osumnjičeni nije izgovorio nijednu takvu pretnju, te da se oštećenom uglavnom obraćao uvredljivim rečima i izrazom „jebaću ti mater” koji nema karakteristike kvalifikovane pretnje… Povodom događaja u toaletu ne može se na nesumnjiv način utvrditi činjenično stanje sa obzirom na različitost iskaza učesnika događaja – navodi se u rešenju OJT.

M. Maričić