VIŠE TUŽILAŠTVO TRAŽI RAZJAŠNJENJE SLUČAJA OSNOVNE ŠKOLE U PERLEZU

Da li su institucije zakazale?

Nakon što je krajem prošle godine, navodno, učenici Osnovne škole „Đura Jakšić” u Perlezu direktorka, protiv volje, držala ruku na vrućem radijatoru, roditelji su protiv nje podneli krivičnu prijavu. Ona je tada odbačena, ali je predmet vraćen na razmatranje nakon prigovora koji je uložio advokat maloletne oštećene Aleksandar Olenik.
Na osnovu toga, Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT), po nalogu Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Zrenjaninu, naloženo je da nastavi sa gonjenjem osumnjičene za krivično delo zlostavljanje i mučenje.
Po mišljenju VJT, pre donošenja odluke Osnovno javno tužilaštvo je, osim uvida u izveštaj MUP-a i Odseka prosvetne inspekcije, trebalo da sasluša osumnjičenu, ispita svedoke i utvrdi da li su konkretni događaji ostavili posledice na psihološko stanje deteta.
– Nužno je poći od činjenice da se radi o detetu čija je psiha još uvek u razvoju i u uzrastu u kojem se formiraju stavovi prema spoljnom svetu i socijalnom okruženju, pa tako i prema autoritetima, koje dete kasnije, kao formirana ličnost, nosi u život – navodi se u obrazloženju VJT.

UVAŽITI SVE DOKAZE
Prema rečima advokata Olenika, rešenje o odbačaju je preuranjeno, jer je dečji psiholog utvrdio povrede u psihičkoj sferi ličnosti maloletnice koje su prouzrokovane napadom direktorke.
Stručnjak je istakao da je u aktuelnoj situaciji došlo do narušavanja ličnog integriteta ličnosti deteta, kao i da se, ukoliko i dalje bude u situaciji strepnje i neizvesnosti, tegobe mogu produbljivati i negativno uticati na njeno psihosocijalno funkcionisanje, stoji u prigovoru.
– To ne može tek tako da se odbaci, već mora da se uradi novo veštačenje i da se sasluša direktorka – smatra advokat oštećene.
Kako saznajemo, potom je navodno došlo i do drugog incidenta prilikom kojeg je direktorka učenici oduzela telefon i proveravala sadržaj.
– To je potpuno neprihvatljivo. Direktorka treba da štiti interes dece, a ne da ih napada. Iz tog razloga u prigovoru smo obuhvatili oba slučaja. Očekujem da će osumnjičena vrlo brzo biti saslušana i da će se uraditi sudsko veštačenje o načinu i mehanizmu povreda koje je zadobila učenica – objašnjava Olenik.
On dodaje da je postupak istrage u toku, kao i da će tužilac, nakon što pregleda sve dokaze, odlučiti da li će podići optužnicu.

TOPLI RADIJATORI, HLADNE UČIONICE
Podsećamo da je do prvog incidenta došlo u decembru, nakon što je majka devojčice u Vajber grupi na nivou škole pokrenula pitanje grejanja u toj ustanovi. Ukazala je da deca na časovima sede u jaknama, jer joj se ćerka požalila da je u učionicama hladno, priča ona. Kako kaže, sledećeg dana je direktorka došla u učionicu i zahtevala od učenika da pipnu radijatore, uvere se da su topli i nakon toga u Vajber grupi napišu da grejanje radi i ne šire dezinformacije, objašnjava majka.
– Pozvala je moje dete da pet minuta drži ruku na radijatoru. Nakon nekog vremena moja ćerka je pokušala da izvuče ruku koju je držala direktorka, ali nije uspela. Kad je krenulo da je pecka jače, istrgnula ju je. Tada joj je rekla da zbog pisanja u grupi mene može da prijavi policiji i da to više ne radim – opisuje događaj naša sagovornica.
Roditelji su slučaj prijavili policiji, učenici su svedočili, a prosvetna inspekcija je izašla na teren i utvrdila da problem sa grejanjem postoji, stoji u izveštaju u koji list „Zrenjanin” ima uvid. Međutim, kako majka kaže, institucije štite direktorku i staju u njenu, a ne u zaštitu dece.
– Nadležni nisu radili svoj posao kako treba i mi nismo imali drugu mogućnost osim da angažujemo advokata – objašnjava majka učenice.

DRUGI INCIDENT
Kako kaže, početkom marta prilikom kontrole časa osumnjičena je zaboravila telefon u učionici. Kada se vratila po njega, primetila je da su ga učenici dirali.
Majka oštećene priča da je direktorka tražila od njene ćerke da izvadi svoj telefon iz ranca, napiše šifru na papir, pregledala ga i potom oduzela zbog pretpostavke da je učenica slučajno mogla da pogodi šifru i prebaci podatke sa njenog telefona na svoj.
– Ćerka je bila uznemirena kad me je zvala da dođem po telefon. Otišla sam u policijsku stanicu i prijavila slučaj, a potom došla u školu – objašnjava majka.
Ona ističe da je kasnije videla da je u izveštaju prosvetne inspekcije, kako kaže, netačno navedeno da je direktorka prilikom prisustva času uočila da učenica drži telefon u ruci, ali da nije odmah oduzela, te da je zbog toga došla posle da ga traži od nje.
– Navedeno je i da sam ja potpisala izjavu da je telefon preuzet nekorišten, a pri potpisivanju su mi rekli da se ta formulacija odnosi na nešto drugo – kaže naša sagovornica.
Ona ističe da je inspekcija i u ovom slučaju, kao i zimus, odluku o odgovornosti direktorke prepustila Školskom odboru, ali majka veruje da je njegov sastav nezakonit i u sukobu interesa.
– Nadamo se da ćemo uz advokata ostvariti svoja prava. Protiv direktorke nemam ništa, ali ne želim da moje dete koje je u pubertetu misli da neko može da se iživljava nad njom. Boriću se svim snagama da isteram pravdu – zaključuje majka maloletnice.
Do zaključenja ovog broja nismo stupili u kontakt sa osumnjičenom.

J. Šormaz