VIŠI SUD OGLASIO KRIVOM ZAPOSLENU U SLUŽBI ZA KATASTAR NEPOKRETNOSTI

Zatvorska kazna zbog primanja mita

Na osnovu optužnice Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu od 20. jula 2015. godine, Viši sud u Zrenjaninu doneo je prvostepenu presudu 14. marta 2018. godine, kojom je oglasio krivom okrivljenu Ž.K. iz Lazareva, zbog jednog produženog krivičnog dela primanje mita.
Kako se navodi u saopštenju, ona je u svojstvu državne službenice Službe za katastar nepokretnosti u Zrenjaninu, tokom 2012. i 2013. godine, u više navrata od građana i predstavnika pojedinih privrednih društava zahtevala i primala novac, da bi građanima i privrednim društvima pribavila dokumentaciju i podatke iz arhivske građe službe, koji su im bili neophodni u postupku restitucije – povraćaja imovine, te je osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Pored toga, Sud je okrivljenoj izrekao i meru bezbednosti – zabrana vršenja dužnosti državnog službenika na poslovima iz delokruga organa državne uprave u trajanju od jedne godine, te odredio da se od okrivljene oduzima imovinska korist u iznosu od 2.612.450 dinara.
Kako saznajemo, navedenom presudom oglašeni su krivim i okrivljeni M.S. iz Ečke, zbog krivičnog dela primanje mita u pomaganju, okrivljeni R.T. iz Aradca, zbog jednog produženog krivičnog dela davanje mita, kao i okrivljeni M.F. iz Aradca, zbog jednog produženog krivičnog dela primanje mita. Oni su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po šest meseci kućnog zatvora uz primenu mera elektronskog nadzora. Pored toga, od okrivljenog M.S. je oduzeta imovinska korist u iznosu od 44.700 dinara, a od okrivljenog M.F. u iznosu od 45.900 dinara.
Osim navedenih lica, presudom su oglašeni krivim i okrivljena R.T. iz Zrenjanina, zbog krivičnog dela primanje mita u pomaganju, te okrivljeni M.M. iz Banatskog Despotovca, okrivljeni G.A. iz Zrenjanina, okrivljena V.I. iz Lazareva i okrivljeni D.R. iz Zrenjanina, zbog po jednog krivičnog dela davanje mita, te su im izrečene uslovne osude i utvrđene kazne zatvora u trajanju od po šest meseci, čije izvršenje je uslovno odloženo na rok od dve godine.
Okrivljeni M.S. i M.F. i okrivljena R.T. oglašeni su krivim zbog tri radnji pomaganja u primanju mita u odnosu na okrivljenu Ž.K, dok su ostali okrivljeni oglašeni krivim zbog radnji davanja mita okrivljenoj Ž.K, kako bi u navedenom svojstvu pribavila potrebne podatke i dokumentaciju.
Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu je protiv navedene presude izjavilo žalbu zbog odluke o krivičnim sankcijama, a u odnosu na okrivljenu R.T. iz Zrenjanina i zbog povrede krivičnog zakona, s predlogom da se u odnosu na sve okrivljene povise izrečene, odnosno utvrđene kazne zatvora, te da se i u odnosu na okrivljenu R.T. izrekne mera oduzimanja pribavljene imovinske koristi.

I. I.