VLADA DONELA UREDBU O ZAMENSKIM PUTOVANJIMA

Vaučeri spašavaju letovanja i turizam

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija Srbije (JUTA) postiglo je dogovor čiji je cilj zaštita prava oko 500 hiljada građana Srbije koji su zbog pandemije primorani da otkažu uplaćene aranžmane. U isto vreme rešenje Ministarstva osiguraće i opstanak agencija, kao i oporavak turističke privrede.

ODLUKA VLADE
Uredba o zamenskim putovanjima omogućuje građanima koji su uplatili putovanje do 15. marta tekuće godine da, u zamenu za propalo putovanje zaključe novi ugovor sa agencijom i dobiju vaučer u vrednosti koju su već uplatili agenciji, bez obzira na period realizacije starog ugovora.
Potvrde o zamenskim putovanjima u vrednosti uplaćenog, mogu se iskoristiti najkasnije do 31. decembra 2021. godine, dok se, u slučaju da se ni to ne realizuje, povraćaj novca može očekivati do sredine januara 2022. godine, navodi se na sajtu JUTA-e.
– Putnik ima pravo da sa agencijom ugovori slično ili bilo koje drugo putovanje, s tim da to ne može biti u manjoj vrednosti od uplaćenog, a ako je vrednost veća, putnik može doplatiti razliku. U slučaju da građani ne žele ili iz nekog razloga ne mogu da uzmu vaučere za zamensko putovanje, novac će im biti vraćen početkom 2022. godine – objasnio je Vlado Dašić, vlasnik turističke agencije „Karavan”.

ODLUKA JE NA GRAĐANIMA
Naša sugrađanka Slađana Čolović u januaru je u celosti uplatila letovanje u predsezoni, a pošto su sva putovanja do kraja maja otkazana, izgledalo je kao da joj je sve to sasvim propalo. Međutim, sada će, kaže, uzeti vaučer koji će iskoristiti za sledeću sezonu. O putovanju van zemlje ove godine ne razmišlja, jer su u izgledu i mogući karantini po povratku. Nada se, kako kaže, da će se situacija što pre stabilizovati, pa će ovih dana otići do agencije kako bi sve regulisala.
Iako je odluka o putovanju u inostranstvo individualna, preporuka Vlade je da građani ovo leto iskoriste tako što će letovati u Srbiji i na taj način upoznati svoju zemlju. To bi doprinelo i oporavku domaćeg turizma.
– Ranije sam letovala u Srbiji, i smatram da imamo prirodne i kulturne lepote i vrednosti koje treba videti. I kod nas se može odmoriti, isto kao i na moru. Nemam ništa protiv da mi to bude alternativa u slučaju da ne budem bila u prilici da odem van Srbije kao što sam planirala – rekla je Slađana Čolović.
Naš sagovornik Vlado Dašić zaključuje da za situaciju u kojoj su se našli usled pandemije i putnici i agencije – niko nije kriv. – Ova uredba pokušala je da reši nastale probleme na način koji će biti prihvatljiv svima. Putnici moraju biti svesni dobrih i loših aspekata koje uzrokuje uplata putovanja pola godine ranije, ovakav krah nije do partnera sa kojim su potpisali ugovor. Uredbom se vodilo računa da putnik bude maksimalno zaštićen, dok će poslovanje agencija biti otežano – ocenjuje Vlado Dašić.

  • 400.000 NOVIH VAUČERA, UKLjUČENI I STUDENTI
    Kako se navodi na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, građanima je na raspolaganju još 400.000 državnih vaučera, koje je moguće iskoristiti do 20. novembra za smeštaj u ugostiteljskim objektima u celoj zemlji. Uz to, relaksirani su uslovi za pravo korišćenja: raniji limit primanja povećan je sa 60.000 na 70.000 dinara, a vaučere sada mogu uzeti i studenti prvog, drugog i trećeg stepena, uz priloženu odgovarajuću potvrdu sa fakulteta i fotokopiju indeksa. Prijave građana za korišćenje vaučera za godišnji odmor u Srbiji, moguće je podneti od srede, 13. maja, na šalterima Pošta Srbije u celoj zemlji.

 

  • ZAŠTO SE NE VRAĆA NOVAC
    Kako prenosi list „Danas”, udruženje potrošača „Efektiva” od nadležnog Ministarstva, kome je uputilo dopis, traži da se vaučerima ne zamenjuju otkazana turistička putovanja, već da turističke agencije građanima vrate novac.
    – Smatramo da novčano obeštećenje potrošača (onih koji to žele), treba da bude prioritet. Sve suprotno tome bi vodilo na pomisao da se ponuđenim rešenjem zapravo štiti interes agencija i osiguranja, kao i da se prikriva loša zakonska regulativa, koja je mogući uzročnik celog problema – ocenio je Dejan Gavrilović, predsednik „Efektive”.
    Gavrilović zaključuje da potrošači imaju pravo na povraćaj novca i da je to jedino logično i normalno rešenje, dok se Uredbom o izdavanju vaučera za otkazane aranžmane ugrožavaju interesi potrošača.

J. Šormaz